Silly Season – sommaren 2014


Det händer mycket på spelarmarknaden både i Sverige och i övriga Europa denna sommar. De hetaste övergångarna finns nu samlade på Silly Season-sidan högst upp i menyn. I Sverige kretsar det mesta kring vad som ska hända med alla Tyresö-spelare och där är fortfarande mycket oklart.

Det händer dock en hel del annat på spelarfronten och den senaste nyheten är att Lisa Ek återvänder till Kopparbergs/Göteborg FC efter ett par skadefyllda år i Malmö. Beslutet att flytta handlar om att hon behöver få mer speltid. En mycket intressant övergång och det blir spännande att se om Lisa Ek kan hitta tillbaka till storformen hon var i innan flytten och skadorna. Då höll hon absolut landslagsklass men fick aldrig chansen i A-landslaget, något som hon uttryckt som ett stort mål med sin karriär.

Danska landslagets mittback/ytterback Line Røddik Hansen, närmast från Tyresö FF,  presenterades igår som nyförvärv av FC Rosengård. Hon har ungefär samma egenskaper som Paula Radtke som ju lämnar klubben, men kanske lite mer spets och större möjligheter att ta en helt ordinarie startplats i laget. Precis som Radtke har hon en fin vänsterfot och största svagheten i bristen på snabbhet. De stora värvningarna hittills i övrigt i Sverige är annars Maren Mjelde (Kopparbergs/Göteborg FC), Claudia Neto (Linköpings FC), Antonia Göransson (Vittsjö GIK) och Kathrin Längert (FC Rosengård)

Ute i Europa visar storklubbarna musklerna. I Bayern München är det stora saker på gång och rejäla truppförändringar. Med nyförvärv som Melanie Behringer, Tinja-Rikka Korpela, Melanie Leupolz och Vivianne Miedema ska man änligen kunna utmana de andra tre drakarna i Frauen-Bundesliga. Regerande mästarna VfL Wolfsburg har dock inte heller legat på latsidan utan redan värvat toppspelare som Caroline Graham Hansen, Isabel Kerschowski och Babett Peter.

ven storsatsande PSG har ju redan hunnit värva vassa namn, Caroline Seger, Fatmire Alushi och Josephine Henning ska ta laget mot guldet. Fler nyförvärv lär komma. Montpellier, som har tappat en rad rutinerade spelare (däribland Josefine Öqvist och Hoda Lattaf) har hämtat starka namn som Linda Sembrant och Laëtitia Tonazzi men behöver förstärka än mer för att nå framgång i den tuffa franska toppen.

Guingamp har värvat några riktigt lovande talanger och laget kanske äntligen kan närma sig topplagen nästa säsong. Värt att notera i Frankrike är också att storlaget Olympique Marseille nu har nått den näst högsta serien. Landslagsmeriterade Caroline Pizzala (närmast från PSG) och flicklandslagsanfallaren Pauline Cousin är två värvningar som ska hjälpa laget att nå högsta serien nästa säsong.

Intressant att notera i Danmark är att båda de målfarliga tvillingarna Troelsgaard, Sanne och Lotte, kommer att spela för KoldingQ nästa säsong. Lotte spelade där redan i år och blev skyttedrottning i grundserien. Sanne Troelsgaard har varit med i skyttreligatoppen i år efter år och kommer närmast från Brøndby. Kanske kan KoldingQ närma sig de danska topplagen nu.

I Danmark har också förbundet tagit sitt förnuft till fånga och skippar nu elitlicensen som ju fällt ett antal lag det senaste året. Trots att nu IK Skovbakken och B93/HIK/Skjold får behålla licensen finns en hel del spelare på den danska spelarmarknaden då samtliga B93/HIK/Skjold-spelare beslutat att lämna klubben p.g.a. av missnöjhe med ledningen som man tycker är för oprofessionell. I BHS har bl.a. duktiga spelare som Annah Senyondwa och Nanna Christiansen spelat den senaste säsongen.

Fler intressanta övergångar på Silly Season-sidan