Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season-uppdatering

Här kommer en liten summering a det som hänt på Silly Season-fronten i Europaden senaste tiden.

Ajax mittbacksklippa Daphne Koster har beslutat att avsluta en lång och fin karriär. Man minns henne särskilt för EM i Finland 2009 där hon var fantastisk när Holland skrällde sig till semifinal. Även Anouk Hoogendijk avslkutar karriären.

Ajax har redan hittat en utmärkt ersättare till Koster då Stefanie van der Gragt lämnar Bayern München och återvänder till holländsk fotboll. Ajax har även värvat lovande Sisca Folkertsma från PSV  Båda finns med i den holländska EM-truppen:


Montpellier har värvat danska landslagets yttermittfältare Katrine Veje från Brøndby. Hon har ju tidigare spelat i Malmö och även om hon kanske är lite ojämn så har hon ju en hög högstanivå.  Montpellier har även värvat Lyons andremålvakt Meline Gérard.

Brøndby tappar också en av sina landslagsbackar då Mie Leth Jans skrivit på för Manchester City. Jag förundras fortsatt över att ingen lyckats locka skickliga førsvarskollegan Simone Boye Sørensen bort från de danska mästarna.


Adriana Martin var startspelare i spanska landslaget i EM i Sverige men något EM det här året lär det knappast bli. Den nu 30-åriga anfallaren kom tillbaka från skada under våren och har hittat en ny utmaning. Hon lämnar Levante och har skrivit på ett treårskontrakt med Málaga som hon planerar att föra upp till högstaligan.
I Athletic Club har en rad spelare över 30-strecket utgjort stommen på senare år men nu är man på väg genom en generationsväxling. En som avslutar karriären är högerbacken Iraia Iturregi efter drygt 300 tävlingsmatcher för klubben.
Även Elisabeth Ibarra avslutar karriären liksom Athletics tidigare vänsterback, Leire Landa, numera i Barcelona. De båda tog hand om vänsterbacksplatsen för Spanien under EM i Sverige 2013. Landa har varit skadad hela säsongen.

Som signaturen ”Max” påpekade i en kommentar till ett tidigare inlägg så har nykorade schweiziska mästarna FC Neunkirch fått packa ihop och lägga ner verksamheten p.g.a. ekonomiskt trubbel.

 Ett gäng spelare från lagets internationella trupp står nu utan kontrakt och kanske kan någon vara intressant för svenska klubbar. Här finns bl.a. ett antal slovakiska landslagsspelare. Personligen har jag alltid gillat anfallaren/yttern Dana Fecková. Kanske inget framtidsnamn längre när hon nu passerat 30.
FC Zürich tar över Neunkirchs plats i Champions League vilket var dåliga nyheter för Chelsea som nu blir oseedade om Zürich tar sig vidare från gruppkvalet. Zürich har redan fått in fin förstärkning till sitt mittfält till kommande säsong i form av landslagsmittfältarna Martina Moser och Cinzia Zehnder, närmast från spel Hoffenheim respektive Freiburg i Bundesliga.