Silly-summering november


Det har hänt mycket på Silly Season-sidan de senaste dagarna medans jag har varit upptagen med annat så här kommer en summering av veckans viktigaste händelser i Silly Season-Sverige.

Eskilstuna United har fått fin förstärkning på mittfältet när Petra Larsson återvänder till Damallsvenskan efter en säsong med Kvarnsveden i Elitettan. Hon har gjort sig känd som framförallt en riktigt defensivt stark mittfältare även om också det offensiva spelet utvecklats de senaste åren. 26-åriga Petra Larsson, som nått stora framgångar med Linköpings FC, spåddes tidigt en lysande framtid och fick debutera i A-landslaget 2009. Sedan stannade dock utvecklingen av en aning och de senaste två åren har spolierats av en hel del sjukdomsbekymmer. Det blir kul att se om hon kan hitta tillbaka till storformen i Eskilstuna och kanske rent av utmana om en VM-plats.

AIK fortsätter sin satsning på svensk talang och har säkrat både ett defensivt och offensivt framtidsnamn. 21-åriga mittbacken Jennie Nordin återvänder från Linköping där hon inte riktigt lyckats bli ordinarie. I AIK kommer hon få en nyckelroll och troligtvis bilda ett starkt mittbackspar med finska Maija Saari. En mycket intressant värvning är också snart 17-åriga anfallstalangen Julia Zigiotti Olme som redan hunnit spela flera F19-landkamper.

Carola Söberg har precis som Lisa Dahlkvist bestämt sig för att lämna norska Avaldsnes och kanske blir det att återvända hem till Mallbacken? Mallbacken är på jakt efter en målvakt av hög klass och en svensk landslagsmålvakt som tidigare representerat klubben vore förstås drömmen. Att det annars är lite brist på svenska toppmålvakter blir tydligt när Vittsjö nu tar in sin fjärde utländska målvakt sedan debuten i Damallsvensan för tre år sedan. Skotska Shannon Lynn förlänger med klubben och får konkurrens av landslagsmeriterade danskan Cecilie Breil Kramer. Jag skulle inte vilja påstå att det är två europeiska toppmålvakter och just den typ av värvningar där man hellre sett en satsning två unga svenska målvakter så som Eskilstuna gjort. Jitex Jennifer Falk hade ju exempelvis känts som ett riktigt kap och/eller kanske låna Rosengårds stortalang Zecira Musovic. Det blir för övrigt intressant att se var de två spelar 2015.

Vittsjö har dock många intressant svenska spelare i truppen. Inte minst underskattade Sandra Adolfsson som man nu förlängt kontraktet med. Man har också gjort klart med U23-meriterade Jitex-mittfältaren Anna Hjälmkvist och är dessutom på jakt efter Umeå Hanna Folkesson, som även uppvaktas av bl.a. Piteå IF. Frågan är om Folkesson vill byta klubb nu när hon tagit en ganska säker landslagsplats och det inte är så till VM. Piteå har för övrigt värvat Sunnanås lovande ytterback/yttermittfältare Nina Jakobsson.

Linnéa Liljegärd fick inte förnyat kontrakt med Kristianstads DFF och väljer nu att helt sluta med fotbollen. Hon beskriver själv att glöden har försvunnit och hennes egna ord om beslutet går att läsa på hennes blogg. Liljegärd, som ännu inte har fyllt 26 år, har ett par ganska tunga säsonger bakom sig där hon inte nått upp till den nivå som gav A-landslagsdebut, skytteligatitel och utmärkelsen ”Årets forward” under succéåret 2009. I Damallsvenskan har hon förut Kristianstad även representerat Kopparbergs/Göteborg FC och Falköpings KIK. Hon hann även med två korta sejourter utomlands i norska Avaldsnes och ryska Rossiyanka. om alltid är det tråkigt när relativt unga spelare avslutar sina karriärer i förtid men finns inte motivationen där är det förstås svårt att prestera på elitnivå. Bara att önska lycka till med livet utanför fotbollen och välkommen tillbaka om suget för fotboll blir för stort!

I Elitettan är det nykomlingen Kungsbacka DFF som kan ståta med de mest meriterade nyförvärven när landslagsmeriterade duon Johanna Almgren och Stina Segerström lämnar Kopparbergs/Göteborg FC för att bli tränare respektive assisterande tränare i laget. Jag misstänker att Stina Segerström även kan bli aktuell i lagets försvar där hon ju säkerligen kan behövas nu när laget tappat försvarsklippan Sofia Karlsson.

,