Sirius eller Mallbacken?


Ikväll 19.00 drar det damallsvenska kvalet igång med det första mötet mellan IK Sirius och Mallbackens IF i Uppsala. Det är två lag som varit mycket stabila hela säsongen och knappt vet hur det känns att förlora. Båda lagen var denna säsong nykomlingar i sina division 1-serier och bara att ta sig till kvalet är riktigt bra gjort. Nu ställs ett rutinerat Mallbacken mot mer ungdomligt Sirius och det känns som om detta dubbelmöte är helt öppet.

Mallbacken har visserligen bara förlorat en seriematch i år men spelat oavgjort ganska mycket och i kvällens möte är man nog nöjda om man åter når ett oavgjort resultat för att sedan ha möjlighet att avgöra hemma på lördag. Rutin finns det gott om i laget med spelare som Helena Nilsson och Therese Stolpe som spelat för klubben sedan sent 90-tal med bara kortare avbrott. I laget finns också årets ”Ebba” (EFD’s utmärkese till säsongens bästa spelare i Söderettan), amerikanska målvakten Katie Fraine, som kommer bli extra viktig i bortamatchen. Saknas gör dock hennes landsmaninna, mittfältaren Tessa Gavilsky, som är korsbandsskadad. I offensiven är det främst lagets skyttedrottning Mimmi Larsson samt rutinerade Linda Wallin som måste leverera. I laget finns också Frida Broström, Sandra Andersson samt sommarens nyförvärv från Dalsjöfors, Maria Andersson, som alla har damallsvensk rutin. Det finns dock även en hel del unga talanger även i Mallbacken, inte minst Julia Karlenäs med rutin från U19-landslaget.

Sirius har drabbats av ett mycket tungt avbräck inför kvalet. Det är sommarens starka anfallsförstärkning från LdB FC Malmö, Sarah Storck som har knäproblem och inte kan spela, åtminstone inte första mötet. Det finns dock en hel del andra spelare i laget som kan göra mål, inte minst lagets 17-åriga superlöfte Marija Banušić som toppar den interna skytteligan på 16 mål och även gjort 21 mål på 14 matcher i F17-landslaget. Hon tillhör nu F18/F19-landslaget  där även lagkamraterna Fanny Andersson och Maja Andersson spelar. Offensiva färdigheter har även Jenny Jansson och Julia Lyckberg som båda gjort en hel del mål i år. Lyckberg har dessutom erfarenhet från Damallsvenskan från tiden i Bälinge. I Sarah Elnicky från USA och Alysha Chapman från Kanada har laget ett par nordamerikanskor som stärker  upp defensiven.

 

,