Sista pusselbitarna


Två månader kvar innan transfer-fönstret stänger och trupperna i både Damallsvenskan och Elitettan börjar bli allt mer fulltaliga. Här kommer lite korta funderingar om läget i laget.

Några lag är sannolikt helt färdiga med värvandet, hit hör Eskilstuna United och Linköpings FC. Bra och kompletta trupper har de fått ihop. Sedan en tid är också Kvarnsvedens IK färdiga med sin trupp. Vittsjö GIK har värvat friskt och bra den senaste tiden och truppens känns ganska komplett här också.

FC Rosengård är också klara och väntar bara på att det Nordamerikanska OS-kvalet ska spelas så att övergången för målvakten Erin McLeod kan slutföras. Piteå IF var färdiga med värvandet men frågan är om korsbandsskadan på Hanna Pettersson gör att man ändå funderar på förstärkning till offensiven.

Mallbackens IF har fått ihop en stark backlinje och starkt mittfält och saknar egentligen bara en riktig måltjuv nu. Inte det lättaste att hitta men det bör man nog se till att försöka göra. Kristianstads DFF har material för att få ihop en bra startelva redan nu men truppen känns möjligtvis lite tunn offensivt.

Umeå IK fick hem en riktig drömvärvning i Hanna Folkesson. Så många fler värvningar lär det inte bli trots många frågetecken med tanke på att många spelare på väg tillbaka från korsbandsskador. Tycker fortsatt främst en mittback saknas men kanske är det Jasmin Nejati som får chansen där i år. KIF Örebro kommer nog inte heller värva så mycket mer men här tycker jag man saknar en ersättare till pensionerade Elin Magnusson på centrala mittfältet.

Djurgårdens IF siktar på att spela i Champions League igen om fem år och har inte råd med en retur ner i Elitettan. Det har inte hänt så mycket i klubben den senaste tiden och man behöver fortsatt främst få in en ledare av hög klass backlinjen. En anfallare med lite tyngd skulle inte skada heller.

Kopparbergs/Göteborg FC har på kort tid gått från att vara sämst i klassen till en av de bättre vad gäller att ha svensk talang i truppen. Jag saknar fortsatt någon riktig rutinerad toppklasspelare som ska hålla ihop det defensivt på centralt mittfält och kanske även i backlinjen. Inget officiellt ännu från klubben om Marlene Sjöberg blir kvar eller inte. Offensivt kanske man sparar sina slantar för att locka hem Lotta Schelin i sommar.

Av de tippade topplagen i Elitettan så har ju Hammarby IF tappat en del viktiga spelare men också värvat klokt och fått ihop en stark och komplett trupp. Det har även IF Limhamn Bunkeflo som defintivt kommer tillhöra toppen i år.  IFK Kalmar har sin startelva intakt men vill spetsa till offensiven ytterligare. De serbiska provspelarna Marija Radojicic och Jana Radosavljevic får inte kontrakt med klubben. Glädjande nog kommer klubbens matcher åter sändas av Barometern.

Hovås Billdal skulle också behöva lite offensiv spets för att utmana i toppen på allvar men ser ut att i övrigt som vanligt få ihop ett väldigt stabilt lag. Tappat sin offensiva spets har IK Sirius som följdaktligen också skulle må bra av offensiv förstärkning om man inte ska falla nedåt i tabellen.

QBIK siktar mot Damallsvenskan igen och är kanske Silly Season-vinnaren i Elitettan. Fera starka namn har tillkommit, både defensivt och offensivt. Jag har inte sett något officiellt om det men noterar att Mia Skoglund tillkommit på klubbens truppsida och blir det comeback för henne i klubben får man ytterligare fart på offensiven.

Mest jobb framför sig har kanske trion Östersunds DFFAIK och Älta IF. AIK och Älta bygger i år nästan helt nya trupper och här saknas fortsatt en del innan de ska kännas riktigt slagkraftiga även om AIK fått lite fart på värvandet den senaste tiden. Östersunds DFF siktar mot toppen och har också en del jobb framför sig när man nu allt mer försöker ställa om värvningsfilosofin från utländska importer till svenska toppspelare.

Nykomlingarna Sundsvalls DFF, Växjö DFF och Holmalunds IF har alla värvat ganska bra så det lär bli kamp i botten av tabellen. Växjö har väldigt bra bredd i sin trupp men hade  kanske mått bra av lite mer spets. Sundsvall har värvat den offensiva spets man behövde när lagets främsta målskyttar försvann och Holmalund har värvat viktig rutin till sitt mittfält.

Ett lag som nog skulle må bra av lite mer rutin och spets är Kungsbacka DFF som annars kanske kan få det besvärligt igen. Sunnanås SK ska väl inte behöva slåss i botten men lite rutin skulle nog inte skada här heller. Vad händer med Annika Kukkonen? Comeback i Djurgården eller KIF Örebro kanske, båda skulle behöva henne.

Truppöversikter på Silly Season sidorna: Damallsvenskan, Elitettan

,