Slutspel eller ej?


Förra året togs beslutet om att inte minska ner Damallsvenskan till tio lag. Jag tycker det var ett helt rätt beslut även om man då säkerligen skulle haft en klart jämnare serie. ka serieutgången vilka lag man fick möta hemma eller borta.  Det är möjligt att vi i år kommer få se betydligt större klasskillnad mellan toppen och botten. De ekonomiska skillnaderna mellan klubbarna känns störr än någonsin och frågan om tio lag kanske får nytt liv redan denna säsongen.

Förslaget skulle säkerligen inneburit en serie där lagen skulle mötas tre gånger, vilket också skulle leda till orättvisor där det skulle kunna påverka serieutgången vilka lag man fick möta hemma eller borta.   Med tolv lag får betydligt fler svenska spelare spela på högsta nivå än om vi bara hade haft tio lag som säkerligen varit späckade med utländska stjärnor. Förhoppningsvis kommer den nya damettan med 14 lag som introduceras till nästa år med tiden leda till att steget upp till Damallsvenskan blir mindre för nykomlingarna.

Flera lag har efterfrågat att spela fler matcher på en säsong och en annan lösning som diskuterats är att införa något slags slutspel efter seriens 22 omgångar. Kanske inte en helt dum idé. De åtta bästa lagen skulle kunna mötas i slutspel likt det som sker i ishockey och handboll. Kvartsfinalmöten hemma/borta, semifinaler hemma/borta och sen två finaler alternativt en final på neutral mark. Osäkert om en sådan final skulle locka mycket folk dock, men värt att diskutera.

Ett sådant slutspel skulle alltså leda till fem-sex extra matcher för finallagen och minst två för alla de åtta främsta i serien. Grundseriesegraren + slutspelssegraren blir klara för Champions League.  Ett problem som skulle kunna uppkomma är dock att svenska mästaren koras vid värdelösa förhållanden på knappt spelbar plan på senhösten. Ett annat bekymmer som skulle kunna ha stor betydelse är att lagen korttidsvärvar stjärnor för ett par månader i slutet av säsongen enbart för slutspelet.  Spänningen på Damallsvenskan skulle dock leva hela säsongen och samtliga lag skulle ha något att spela för.

Det bästa tycker jag dock vore att höja statusen på Svenska Cupen avsevärt och kanske på något sett införa ett gruppspel. Men för att det ska ske måste det antingen in rejält mer pengar eller finnas en Champions League-plats i potten för att göra klubbar och supportrar mer intresserade.