Slutspurt Europa 2014


Det närmar sig slutet av säsongen i många ligorna runt om i Europa nu. Så här är läget ute i Europa just nu.

BeNe-League: Standard Liège har redan säkrat den beligiska Champions League-platsen och Twente har i praktiken säkrat den holländska. Kampen om ligaguldet är däremot helt vidöppen mellan de båda lagen och med fyra omgångar kvar är det endast målskillnaden som skiljer dem åt. Båda lagen har oda chanser att vinna de återstående matcherna och om så blir fallet måste Standard Liège plocka in elva mål för att vinna ligan.

Frankrike: Med 19 av 22 omgångar spelade har Lyon (73p) i stort sett säkrat ligatiteln och det intressanta i ligan står om den andra Champions League-platsen mellan tvåan PSG (68p) och trean Juvisy (67p). De båda Paris-lagen möts i den näst sista omgången på Juvisys hemmaplan och det troliga scenariot är att segraren där blir tvåa i ligan.

Italien: Schemaläggarna har lyckats väl i Italien där man får en ren guldfinal om ligatiteln i den sista omgången när serieledande Brescia tar emot regernade mästarna Torres. Torres måste vinna för att ta ytterligare en titel medans det räcker med oavgjort för Brescia för att ta sin första titel. Båda lagen är redan klara för Champions League.

Polen: Polen kommer få ett nytt mästarlag då Medyk Konin dragit ifrån i toppen när bara några få omgångar återstår. Regerande mästarna Unia Racibórz tvingades dessvärre dra sig ur serien under vinteruppehållet av ekonomiska skäl.

Schweiz: FC Zürich och SC Kriens gör upp ligatiteln i Schweiz. Fem omgångar återstår av mästerskapsserien och Zürich har ett poängs försprång. Lagen möts i Zürich i den allra sista omgången i en möjligtvis helt avgörande guldfinal.

Spanien: Spanska ligan avslutades i helgen och Barcelona var sedan en tid redan klara seriesegrare. Man vann tillslut tio poäng före Bilbaos stolthet Athletic Club. Hade gärna sett båda klubbarna i Champions League men Spanien har även nästa säsong endast en plats. Levante Las Planas och nykomlingen Grenada flyttas ned.

Tjeckien: Slavia Prag och Sparta Prag för som bvanligt en inbördes kamp om ligatiteln. Båda klubbarna kommer dock spela Champions League nästa år då Tjeckien för första gången har två platser i turneringen. Med fyra omgångar kvar av mästerskapsserien toppar Slavia, två poäng före Sparta.


Tyskland
bundesliga18I Tyskland är kampen om ligaguldet fortsatt helt öppen. FFC Frankfurt toppar på bättre målskillnad men med en match mer spelad än tvåan Turbine Potsdam. Trean VfL Wolfsburg har ju även chansen att fixa en Champions League-plats om man vinner årets final mot Tyresö. I dagsläget är alltså Potsdam i förarsätet men man ska möta både Frankfurt och Wolfsburg på bortaplan innan man avslutar hemma mot fyran Bayern München så mycket kan alltså hända ännu. I sista omgången tar också Frankfurt emot Wolfsburg på hemmaplan i en match som troligtvis kommer ha mycket stor betydelse.

I botten har inte Sofia Jakobsson och hennes Cloppenburg gett upp förhoppningarna att fixa nytt kontrakt. Jakobsson gjorde idag ett av målen när Cloppenburg bortabesegrade Duisburg med 3-1. I nästa omgång har man en mycket viktig match mot Hoffenheim där det nog är vinna eller försvinna som gäller då man har en ganska tufft kvarstående schema.


Österrike: Neulengbach och Spratzern gör upp om guldet i år. Med fem omgångar kvar toppar Neulengbach med full pott efter 13 raka segrar. Spratzern har en förlust (hemma mot Neulengbach) och måste vinna bortamötet mot Neulengbach samt hämta in en hel del mål då man har klart sämre målskillnad. Det troliga är alltså att Neulengbach tar ytterligare en titel. Österrike, som hade två platser i Champions League i år, har bara en plats nästa säsong.