Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Slutspurt Europa

Samtidigt som ligorna startar i Sverige, Norge, Finland och England börjar de gå mot sitt slut i flera av de andra större fotbollsnationerna. Vi ska ta en snabb titt på hur slutstriden ser ut i de olika ligorna.

 

Danmark – 3F Ligaen

I Danmark är det en omgång kvar av grundserien, därefter följer en slutspelsserie där de  fyra bästa lagen möter varandra två gånger, alltså sammanlagt sex matcher var. Som vanligt är det Brøndby och Fortuna Hjørring som ligger i topp men i år har de fått sällskap av Skovbakken som skuggar bara poängen bakom Fortuna. Den fjärde platsen till slutspel står mellan OB (Odense BK) och BSF (Ballerup-Skovlunde Fodbold). OB ligger före på bättre målskillnad men lagen möts i en direkt avgörande match i sista omgången. Lagens poäng halveras innan slutspelet drar igång så det kommer vara mycket jämnt i toppen. Övriga sex lag i serien går till en nedflyttningsserie där de två sämsta flyttas ner. Fortfarande obesegrade  Brøndby får ses som favoriter att ta hem titeln för andra året i rad och i så fall för åttonde gången på tio år.

1. Brøndby             49p
2. Fortuna Hjørring   43p
3. Skovbakken         42p
4. OB                     25p
5. BSF                    25p

 

 Frankrike – Division 1 Féminine

Lyon har med några matcher kvar ännu inte avgjort den franska ligan. 22 omgångar ska spelas och Juvisy leder, men har spelat två matcher fler än Lyon. Notera att poängsystemet är lite annorlunda i ligan och seger ger 4p, oavgjort 2p och förlust 1p. Vinner Lyon sina hängmatcher går man alltså upp i topp. Lyon är fortfarande obesegrade men har tre oavgjorda matcher. Juvisy möter Lyon i en kanske direkt avgörande match i näst sista omgången. Vi tror nog ändå att Lyon vinner ligan tillslut för sjätte året i rad och Juvisy tar den andra Champions League-platsen.

1. Juvisy                  19 matcher. målskillnad +40 (57-17), 69 poäng
2. Olympique Lyon       17 matcher, målskilland +86 (89-3 !), 62p
3. Montpellier            18 matcher, målskillnad +44 (58-14), 60p
4. Paris Saint-Germain   18 matcher, målskillnad +26 (40-14), 56p

 

Italien – Serie A

I Italien har man spelat 21 av 26 matcher och fyra lag är med i kampen om serisegern och de två Champions League-platserna. Sassari Torres ser ut att kunna försvara guldet då man leder med fyra poäng och har överlägsen målskillnad. Torres, med bl.a. skytteligaledaren Patrizia Panico i laget,  har dock kvar att möta både Bardolino Verona och Tavagnacco på bortaplan. Vi tror nog ändå att de fixar tredje raka titeln. Bardolino, med svenskorna Stephanie Öhrström och Maria Karlsson, har bra chans att komma tvåa men ska förutom Sassari Torres även möta Brescia innan säsongen är slut.

1. Sassari Torres   56p
2. Bardolino         52p
3. Brescia            48p
4. Tavagnacco      47p

 

Ryssland – ЧЕМПИОНАТ РОССИИ ПО ЖЕНСКОМУ ФУТБОЛУ

I Ryssland har topplagen spelat 19 av 28 matcher. De åtta lagen i ligan möts fyra gånger och alla kommer alltså mötas ytterligare en gång. Rossiyanka har tappat några spelare som man blixtvärvade in till kvartsfinalerna i Champions League och de tre främsta lagens trupper känns i dagsläget ganska jämna. Zorkiy har värvat en del under vintern men är alldeles för långt efter de två främsta. Rossiyanka och Energiya Voronezh kommer ta Champions League-platserna och jag tror nog att Sofia Jakobssons Rossiyanka tar hem seriesegern.

1. Rossiyanka             51p
2. Energiya Voronezh    47p
3. Zorkiy                  34p
4. Zvezda Perm           31p

 

Spanien – Primera División

I Spanien har man spelat 28 av 34 omgångar och ligasegern står mellan Barcelona och Athletic Club. Barcelona har nog ett tillräckligt stort försprång för att fixa sin första ligatitel, man har också överlägsen målskillnad (100-16) jämfört med Athletic (87-20). Athletic får en sista chans att närma sig när lagen möts i början av maj hemma i Bilbao. De tre senaste årens vinnare Rayo Vallecano är i år rejält distanserade. Spansk fotboll är på uppgång men har ännu så länge bara en plats i Champions League.

1. Barcelona         79p
2. Athletic Club     73p
3. Espanyol          65p
4. Rayo Vallecano   56p
5. Levante           54p

 

Tyskland – Frauen-Bundesliga

I Tyskland har nu alla lag spelat 17 av 22 omgångar och ligan är långt ifrån avgjord. Jag tycker faktiskt det är lite fördel för uppstickaren Wolfsburg som jag tycker har lättast spelschema då man bara möter ett (Frankfurt) av de andra tre topplagen i omgångarna som är kvar.  För Frankfurt ser det mörkast ut då de ska möta samtliga i topp 3 framöver men å andra sidan innebär det också att de har chansen att plocka in poäng på allihop om man lyckas besegra dem.  Potsdam och Duisburg ska möta varandra samt Frankfurt. Vi tror att  Wolfsburg håller nerverna i styr och tar sin första Bundesliga-titel.

1. Turbine Potsdam  41p, målskillnad 45-9 +36
2. VFL Wolfsburg     40p, målskillnad 50-14 +36
3. FCR Duisburg       39p, målskillnad 45-15 +30
4. FFC Frankfurt       37p, målskillnad 43-9 +34