Slutställning 2012/13: BeNe-League A


bene14I lördags spelades den sista omgången av belgisk-holländska högstaligan BeNe-League A. Den första säsongen känns som en hyfsat stor succé. Sportsligt sett så var det ganska många jämna matcher och kamp in i slutomgången. Guldet stod mellan holländska Twente och belgiska Standard Liège och ren guldfinal i sista omgången blev avgörande. Den vann Twente med 3-1. De båda lagen har varit klart bäst under hela säsongen är välförtjänta representer för de båda länderna i Champions League till hösten.

Standard Liège, och till viss del Lierse, var tyvärr de enda belgiska lag som bjöd de holländska på bra motstånd. Säsongens besvikelse tycker jag annars Ajax har varit. Man har inte fått ut särskilt mycket av sitt namnkunniga lag som innhåller en rad troliga EM-spelare. Då lyckades PSV/FC Eindhoven aningen bättre efter en mycket stark avslutning på säsongen. Båda lagen bildades inför den här säsongen och har ganska unga trupper och kommer nog växa till sig de kommande åren.

Ligan började i höstas med att åtta belgiska och åtta holländska lag spelade i varsin liga (BeNe-Leage Red, resp. Orange) där fyra från varje gick till BeNe-League A. Övriga fick spela i BeNe-League B och där var också de holländska lagen klart överlägsna med Telstar som etta före PEC Zwolle. Heerenveens supertalang Vivianne Miedema har där fortsatt imponera och gjorde hela 22 mål på 14 matcher och vann överlägset skytteligan.. Totalt 27 mål blev det i ligaspelet för 16-åringen.

Skytteligan BeNe League A
11 mål Sherida Spitse (Twente)
10 Aline Zeler (Standard Liège)
9 Ellen Jansen (Twente)
8 Line Aertsen (Lierse)
7 Chantal de Ridder (Ajax)