Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Slutställning 2012/13: Italien

italien30Torres säkrade idag ligaguldet genom att spela 1-1 hemma mot serietvåan Tavagnacco. Det var lagets fjärde raka guld. Noterbart är att Tavagnacco gick igenom serien utan att förlora en enda match men ändå inte fick lyfta bucklan. Laget hade behövt en seger idag för att komma upp på samma poäng och tvinga fram en avgörande guldfinal på neutral mark.

Svensklaget Verona med Stephanie Öhrström och Maria Karlsson har inte haft någon bra säsong och hoppet om en ny Champions League-plats slutade med en fjärdeplats. Satsande nykomlingen Napoli levde upp till förväntningarna och tog en fin femteplats bakom de fyra huvudfavoriterna.

Mitt personliga favoritlag Torino har haft en fullkomligt miserabel säsong efter ekonomiska bekymmer som gjorde att man tappade alla nycklelspelare. Nu blev man toksist och flyttas ner tillsammans med bl.a. Lazio som förra året räddade sig kvar när Venezia drog sig ur ligan.

Nya lag till nästa säsong är Inter, RES Roma, Scalese och Valpo Pedemonte. Både Inter och RES Roma har även nått kvartsfinal i italienska cupen och kan förhoppningsvis hålla hyfsat i högsta serien som nog skulle må bra av att bantas ner till 14 eller 12 lag igen.

Skytteligan:
För 9:e (!) året i rad och 13:e året totalt vann Patrizia Panico skytteligan.
35 mål Patrizia Panico (Torres)
28 Daniela Sabatino (Brescia), Paola Brumana (Tavagnacco) 
22 Barbara Bonansea (Brescia), Christiana Girelli (Verona), Simona Sodini (Riviera di Romagna) 
19 Alice Parisi (Tavagnacco) 
18 Simona Iannella (Torres), Alia Guagni (Firenze)