Slutställning 2012/13: Spanien


spanien30FC Barcelona säkrade idag guldet i spanska ligan genom att på bortaplan i Bilbao besegra Athletic med 2-1 i en helt avgörande guldfinal inför hela 26.000 (!) åskådare. Imponerande siffra som måste vara en av de högsta någonsin för en ligamatch med damlag. Enligt det här klippet där man kan se målen kan nog siffran stämma då det ser ut att vara gott om folk på arenan San Mamés som rymmer 40.000.

Segern innebar att Barcelona passerade Athletic i tabellen och tog sitt andra raka guld. Tungt för Atheltic som även förra säsongen föll på målsnöret och i år ledde serien från första till 29:e omgången. Mexikanska landslagsspelaren Kenti Robles satte avgörande målet i mitten av andra halvlek. Spanien har endast en plats i Champions League och den går alltså till Barcelona även i år.

Även Atlético Madrid hängde med i guldstriden oväntat länge men tappade lite på slutet. Årets besvikelse var Espanyol som gjorde en usel höst men som har klättrat i tabellen under våren. I övrigt inga stora överraskningar i ligan där de åtta främsta är klara för kvartsfinal i Copa de la Reina som spelas nu efter säsongen. 

Årets säsong har varit ett klart uppsving för ligan inte minst tack vare att man minskade antalet lag från 18 till 16 vilket har gett få matcher med monstersiffror. Dessutom var årets nykomlingar Sevilla och Levante Las Planas hyfsat starka och fixade nytt kontrakt med god marginal. Ner flyttas istället superjumbon Lagunak samt Llanos Olivenza. Vilka som tar steget upp är ännu inte klart.

Skytteligan
Jag tror att det blev delad skytteligaseger i årets liga mellan Natalia Pablos och Sonia Bermúdez, men jag har inte sett de officiella skytteligasiffrorna ännu så de här här preliminära. 
21 mål Natalia Pablos (Rayo Vallecano), Sonia Bermúdez (Barcelona)
17 Bárbara Latorre (Zaragoza)
16 Erika Vásquez (Athletic)
15 Jennifer Hermoso (Rayo Vallecano)
14 María Paz Vilas (Espanyol), Patricia Mascaró (Rayo Vallecano)
13 Priscila Borja (Atlético), Olga García (Barcelona)


2 svar till “Slutställning 2012/13: Spanien”

    • Det var min första tanke också när jag siffran, men det verkar inte ha varit så.