Slutställning 2012/13: Tyskland


tyskland22Fjolårstvåan VfL Wolfsburg vann i år Frauen-Bundesliga för första gången. Det känns helt rätt då laget har spelat den bästa och mest underhållande fotbollen större delen av säsongen. Lagets fartfyllda och samspelta anfallsspel är ofta en fröjd för ögat där samtliga spelare löper kopiöst mycket. Lagkapten Nadine Keßler och nu skadade ungerskan Zsanett Jakabfi har varit sylvassa men man har många spelare av hög klass.

Turbine Potsdam lyckades säkra en Champions League-plats i sista omgången. Laget har haft en säsong som varite lite upp och ner. Har haft en hel del skador och truppförändringar under säsongen och har inte alltid bjudit på så fin fotboll. Man har dock nåra riktiga matchvinnare som hela tiden hållit laget kvar i tabelltoppen. Man har också nått final i Tyska Cupen (DFB-Pokal) där man ställs mot Wolfsburg.

FFC Frankfurt var åter en besvikelse. Skador på viktiga Fatmire Bajramaj och Simone Laudehr ställde till det en del och de offensiva värvningarna har inte varit klockrena. Två huvudtränare har fått sparken under säsongen. Laget har oftast dominerat spelbilden men haft svårt att skapa riktigt heta chanser. Unga Bayern München var även i år aningen för ojämna men har närmat sig toppen ytterligare. Laget har spelat mycket bra mot övriga topplag men tappat för många poäng mot svagare lag.

Även Freiburg hängde länge med bra i toppen under hösten men gjorde precis som förra året en svag vår. I övrigt inga direkta överraskningar i serien. Forna Champions League-vinnaren FCR Duisburg fick som väntat en tuff säsong efter sina stora ekonomiska problem.

Säsongens nykomlingar var inte ens nära att fixa nytt kontrakt. Gütersloh inledde säsongen fint men tappade sedan totalt och tog i början av oktober (!) sin sista poäng. Sindelfingen gjorde en lite omvänd resa med en svag start men en aningen bättre vår. Överlag saknade lagen rutin och hade alldeles för unga trupper. Cloppenburg har goda chanser att fixa den ena uppflyttningsplatsen medans Hoffenheim och Köln gör upp om den andra platsen i en ren seriefinal om ett par veckor.

Skytteligan
Yuki Ogimi var fantastisk under hösten och öste in mål. Inte riktigt lika dominant under våren men det räckte till skytteligatiteln. Antonia Göransson har haft en fin säsong med åtta mål och även hon var framförallt riktigt bra under hösten.
18 mål Yuki Ogimi (Potsdam)
16 Conny Pohlers (Wolfsburg)
15 Mandy Islacker (FCR Duisburg)
14 Lena Lotzen (Bayern München)
13 Kerstin Garefrekes (Frankfurt), Sarah Hagen (Bayern München)
12 Genoveva Añonma (Turbine Potsdam), Martina Müller (Wolfsburg), Alexandra Popp (Wolfsburg)
10 Célia Okoyino da Mbabi (Bad Neuenahr)
8 Antonia Göransson (Potsdam), Nadine Keßler (Wolfsburg), Juliane Maier (Freiburg)