Slutställning 2012/13: Frankrike


frankrike22Sista omgången av den franska Division 1 spelades idag. Det var en omgång där det inte stod så mycket på spel då det redan var avgjort i toppen och botten. Både Lotta Schelin och Kosovare Asllani avslutade säsongen som målskyttar. Lotta Schelin när Lyon besegrade Rodez med 3-0. Hon säkrade därmed skytteligatiteln som kan läggas till titeln som årets spelare i ligan. Asllani gjorde två av målen när PSG besegrade Guingamp med 5-0 och blev dämed delad etta i lagets interna skytteliga.

I toppen av ligan blev det som förväntat. Lyon var åter överlägsna och var aldrig nära att förlora i årets ligaspel. PSG har med sin satsning minskat gapet betydligt och nästa år kan man nog på allvar utmana om titeln då det förväntas ytterligare stjärnvärvningar under sommaren.  De fyra topplagen var åter för starka för övriga men Juvisy och Montpellier har inte riktigt budget för att utmana om seriesegern. Juvisy ser dock ut att få ett mycket intressant lag nästa år.

Montpellier har fortfarande chans att nå cup-final efter att franska förbundet bestämt sig för att semifinalen mot Lyon ska spelas om efter den taffliga domarinsatsen i straffläggningen. Vinnaren får möta överraskningen Saint-Étienne i final.

I övrigt var kanske Yzeure och Guingamp de mest positiva överraskningar i år. Unga Guingamp klarade sig oväntat bra även om man tappade rejält i slutet av säsongen. Yzeure levde mycket på sin duktiga amerikanska målvakt Libby Stout och anfallaren Laura Bouillot som slutade imponerande högt upp i skytteligan. Jag hade förväntat mig klart mer av det gamla storlaget Toulouse men laget åker raka vägen tillbaka ner i division 2. Nya, eller nygamla i Division 1 nästa år blir Hénin-Beaumont, Soyaux och Muret. Det är just de tre lag som förra säsongen åkte ur Division 1.

Skytteligan
23 mål Lotta Schelin (Lyon)
20 Camille Abily (Lyon), Eugénie Le Sommer (Lyon)
18 Hoda Lattaf (Montpellier), Laura Bouillot (Yzeure)
17 Laëtitia Tonazzi (Lyon), Lindsey Horan (PSG), Kosovare Asllani (PSG)
15 Marie-Laure Delie (Montpellier)
13 Gaëtane Thiney (Juvisy)