Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Slutställning: Frankrike

I helgen avlutades franska Division 1 Féminine och inte helt oväntat står Olympique Lyon åter som ligasegrare. I år fick man dock hårt motstånd ända in i sista omgången av Juvisy. De båda lagen möttes i en helt avgörande på Juvisys hemmaplan där laget var tvunget att vinna för att ta titeln från Lyon. Juvisy var också det klart bättre laget i första halvlek men det var ändå Lyon som tog ledningen. I andra halvlek tröt krafterna hos Juvisy-spelarna och Lyon kunde segla ifrån till en komfortabel 3-0 seger. Lotta Schelin stod för övrigt för två assist i matchen.

Lyon gick obesegrade genom serien med 19 segrar och 3 oavgjorda och den otroligt imponerande målskillnaden 119-3 att jämföra med tvåan Juvisys 62-21. Det var lagets 6:e raka ligaseger och i år lyckades man också ta trippeln då man även vann Women’s Champions League och Coupe de France Féminine. Precis som de senaste två säsongerna handlade det i år om fyra lag som var i en klass för sig i ligan. Förutom ovan nämnda lag även Montpellier och PSG. Montpellier avslutade säsongen starkt och var snubblande nära att nå den andra Champions League-platsen.

Tre lag flyttas ner: Soyaux, Muret och Hénin-Beaumont. Tungt främst för  Hénin-Beaumont som bara var en poäng från säker mark och sex poäng från femteplatsen. Vinnarna i de tre division 2-serierna flyttas upp och det var FF Issy, Arras och gamla storlaget Toulouse som så sent som säsongen 2001-2002 vann ligan. Toulouse flyttades ner förra säsongen men lyckades alltså ta sig tillbaka direkt. De andra två lagen som flyttades ner förra året (Le Mans och La Roche-sur-Yon) var även de nära att ta sig tillbaka men missade precis och båda slutade tvåa i sina serier..

1. 82p. Olympique Lyon (Women’s Champions League)
2. 78p. Juvisy  (Women’s Champions League)
3. 76p. Montpellier
4. 66p. Paris Saint-Germain
5. 50p. Saint-Étienne
6. 48p. Guingamp
7. 47p. Vendenheim
8. 46p. Rodez
9. 45p. Yzeure Allier 
10. 44p. Hénin-Beaumont  (nedflyttade)
10. 28p. Soyaux  (nedflyttade)
12. 23p. Muret (nedflyttade)

Skytteligan:
Lotta Schelin var nära att bli skyttedrottning men Eugénie Le Sommer smet förbi i de sista matcherna. Fyra Lyon-spelare toppar skytteligan. Femma i skytteligan blev Juvisys Gaëtane Thiney som blev utsedd till ligans bästa spelare. Montpelliers Hodda Lattaf, delad sexa i skytteligan, vann assistligan ganska klart.
22 mål  
Eugénie Le Sommer (Lyon)   
20  Lotta Schelin (Lyon)
15  Camille Abily (Lyon), Elodie Thomis (Lyon)
14  Gaëtane Thiney (Juvisy) 
13 
Camille Catala (Saint-Etienne), Hoda Lattaf (Montpellier)
12  Marie-Laure Delie (Montpellier) 
11
 Anaïs Ribeyra (Yzeure) 
10
 Kenza Dali (PSG), Julie Machart (Juvisy), Joanna Schwartz (Vendenheim)