Slutställning: Ryssland


ryssland20Igår avslutades den ryska högstaligan med Zorkij som segrare. Det var klubbens första ligatitel, man har tidigare varit tvåa som bäst. Laget hade två poäng till godo på regerande mästarna Rossijanka inför sista omgången där man besegrade Zvezda med 1-0. Rossijanka, som vann grundserien, har haft en ganska svag mästerskapsserie och fick se sig förbipasserade. Man lyckades ändå hålla undan för Ryazan som man förlorade mot med 1-2 i sista omgången. Stora truppförändringar under säsongen och som vanligt turbulens på tränarsidan är nog förklaringar till varför man inte lyckades försvara guldet.

Det har inte varit några stora överraskningar i årets serie utan det var som väntat tre lag som gjorde upp om titeln och de två Champions League-platserna. Zvezda, som gjorde lite av en nystart i år med ett föryngrat lag, vann cupen. Nykomlingen Donchanka flyttas ner.

Skytteligan (grundserien)
13 mål Olesya Kurochkina (Izmailovo)
12 Elena Danilova (Ryazan)
8 Pamela Conti (Zorkij), Maria Ruiz (Zorkij)
7 Elena Morozova (Zorkij), Mpumi Nyandeni (Rossijanka )
6 Elena Terekhova (Ryazan)

Sofia Jakobsson gjorde två mål på sina tre matcher i Rossijanka i höstas. Rossijankas Natalia Shlyapina blev bästa målskytt i mästerskapsserien med fem fullträffar, en mer än Zorkijs italienska Pamela Conti.