Slutställning: Ryssland


Det är sluspelat i ryska ligan och det slutade inte helt oväntat med en ny ligaseger för Sofia Jakobssons Rossiyanka. Vid vinteruppehållet var kampen hård i toppen med Energiya Voronezh och de båda lagen ett rejält försprång på övriga. När lagen sedan blev utslagna ur Champions League lämnade lämnade flera av lagens stjärnor. Det ledde till lite hack i maskineriet främst för Energiya som har haft rent usel form hela våren med endast tre segrar på nio matcher. Samtidigt gjorde Zorkiy en storsatsning under vintern och värvade ett antal spelare. Man närmade sig Energiya allt mer tills man i den sista omgången med ett oavgjort resultat (4-4) borta mot redan klara seriesegrarna Rossiyanka lyckades ta sig förbi och upp på den viktiga andraplatsen.  Zorkiy, som är nykomlingar i serien, får därmed spela i Champions League till hösten. Zorkiy gick även till final i Ryska cupen men där förlorade man mot ligafyran Zvezda Perm (1-2)

I Energiyas amerikanska anfallare Danielle Foxhovens blogg får man lite inblick i varför det gick som det gick  för laget. Noll lagkänsla verkar det som men hon har i alla fall fått en god vän i lagets svenska försvarare Ximel Bladh. Bladh har tillhört laget under våren men fått sparsamt med speltid och lämnar nu.

1. 72p. Rossiyanka  (Women’s Champions League)
2. 55p. FK Zorkiy  (Women’s Champions League)
3. 54p. Energiya Voronezh
4. 46p. Zvezda 2005 Perm 
5. 30p. Izmailovo
6. 24p. Ryazan
7. 24p. Kubanochka
8. 14p. Mordovochka  (nedflyttade)

Skytteligan:
Noterbart att nigerianska skytteligavinnaren endast spelade under höstsäsongen. Hon vann skytteligan även förra året, fast då i Rossiyanka. Sofia Jakobsson gjorde sju mål på sina nio ligamatcher i klubben. Återstår att se om hon stannar ytterligare en säsong.
15 mål  
Emueje Ogbiagbevha (Energiya Voronezh)   
13  Olesya Kurochkina (Zvezda), Fatima Leyva (Zorkiy)
12  Elena Morozova (Rossiyanka/Zorkiy), Olga Petrova (Rossiyanka), Natalia Shlyapina (Rossiyanka)
11  Elena Danilova (Energiya Voronezh), Ekaterina Sochneva (Zorkiy)  
10  
Christiane (Rossiyanka)