Slutställning: Toppserien 2012


Redan klara mästarna LSK Kvinner avslutade serien i mästarstil genom att besegra formstarka Kolbotn med 5-1 hemma i sista matchen. Laget som bara var femma förra året tog i år sitt första guld. Kolbotn avslutade precis som förra året säsongen mycket starkt. Förra året höll det på att räcka ända till Champions League, i år blev det bara en femteplats för laget som tappade en rad nyckelspelare inför säsongen.

Stabæk såg ut att hålla för favorittrycket och gå mot seger i år efter en stark vår. Men under hösten har det blivit lite grus i maskineriet och några skador har ställde till det. Det kändes också lite som att luften gick ur laget efter höstens toppmatch mot LSK som man dominerade stort men förlorade och därmed tappade greppet om guldet. Andraplatsen är föga trots i år eftersom Norge bara har en plats i Champions League 2013/2014.

Unga Bergen-laget Arna-Bjørnar gjorde en riktigt fin säsong och kommer säkert bli ännu farligare nästa år när laget har växt till sig ytterligare. Linköpings Nora Holstad Berge kommer då förstärka lagets försvar. Røa hade en katastrofal säsongsinledning men med en mycket fin höst var man tillslut inte långt ifrån guldet. Laget blev under säsongen också av med två poäng för sin ekonomiska situation. Røa har också nått final i NM (norska cupen) där man ställs mot Stabæk 24:e november.

Sandviken var lite av årets överraskning och man hamnade på en fin sjätte plats. Fart var aldrig med i matchen och är det enda lag som gått igenom en hel Toppserie-säsong utan att ta poäng. Man ersätts i högsta serien av storsatsande Avaldsnes som redan i år satsat internationellt med bl.a. fyra isländskor i truppen. Kattem har tagit en hel del poäng i slutspurten men vaknade till liv alldeles för sent och får kvala mot division 1-laget Medkila (spelade i Toppserien 2011) om att få stanna kvar i högsta serien. 

Skytteligan:
Ada Hegerberg ledde länge skytteligan efter att ha öst in mål under våren. Hon har dock på grund av skada missat en hel del av hösten och Isabell Herlovsen passerade och tog skytteligatiteln. Förra årets överlägsna skyttedrottning Elise Thorsnes har haft en klart tyngre säsong i år och inte riktigt sett ut att vara nära den fina VM-formen. Jag skulle dock gärna se henne utvecklas i en damallsvensk klubb för jag tycker fortfarande hon har oerhört stor potential. Skytteligafyran Cahtrine Dyngvold får vi nästa år se i Kopparbergs/Göteborg FC.
25 mål  Isabell Herlovsen (LSK)
24  Ada Hegerberg (Stabæk)
20  Cecilie Pedersen (LSK)
15  Cathrine Dyngvold (Klepp)
13  Lene Mykjåland (Røa),  Melissa Bjånesøy (Sandviken)
11  Elise Thorsnes (Røa),  Hege Hansen (Arna-Bjørnar), Amalie Eikeland (Arna-Bjørnar),  Guro Reiten (Kattem)
10  Gry Tofte Ims (Klepp),  Rikke Storrø (Kattem)

 

,