Sommaruppehåll i Damallsvenskan


Då var drygt halva Damallsvenskan spelad 2012 och ett lååååångt uppehåll väntar. Nästa omgång drar igång 19/8, alltså om ca 1½ månad. Några dagar tidigare (15-16/8) spelas hängmatcherna från omgång 11 och 12.

Tyresö FF och LdB FC Malmö har levt upp till favoritskapet och i dagsläget känns det som att det är dessa lag det kommer stå mellan i slutändan. Lagen har några riktiga matchvinnare av yttersta värdsklass som kan avgöra jämna matcher vilket gör att de sällan tappar poäng. Vi får hoppas på en strid ända in i sista omgången när lagen möts i Malmö.

Den stora överraskningen är förstås Vittsjö GIK som efter tolv omgångar endast förlorat tre matcher och bara är tre poäng efter Tyresö i toppen. Laget har ett helt gäng viljestarka spelare som kämpar i 90 minuter och det är bara att konstatera att man lyckats klockrent med värvningarna under vintern. Grannen Kristianstads DFF har som vanligt haft en berg- och dalbanevår där man blandat fantastisk fin fotboll men rejäla bottennapp. Laget hänger dock ändå med bra i toppen men man är nog ändå inte tillräckligt stabila för att nå topp 2.

Två tippade topplag som nog är ganska besvikna med våren är Linköpings FC och Kopparbergs/Göteborg FC. Linköping, som av många tippades som guldkandidat hade en bedrövlig start på säsongen med måltorka framåt, stundtals svängdörrar bakåt och stora skadebekymmer. Det ledde till förändringar på tränarsidan och sedan dess har man hittat formen ordentligt och klättrat i tabellen. Har ändå svårt att se att man ska kunna ta igen det man tappat på Tyresö och Malmö. Göteborg har spelat nätt och fin fotboll som dock oftast visat sig väl ineffektiv. Laget spelar ofta bra mot topplagen men tappar alldeles för många onödiga poäng för att ha något med tätstriden att göra.

Piteå IF gör sin bästa vår hittills i Damallsvenskan.  Laget känns betydligt stabilare än tidigare säsonger och man har kunnat spela jämnt med de flesta motståndarna. Även Jitex BK har ofta bjudit på fin fotboll som borde gett bättre poängutdelning. Man har dock haft svårrt att stänga matcherna och istället för seger fått med sig oavgjorda resultat eller uddamålsförluster. Laget har haft svag form på slutet och dalat i tabellen. Det har också Umeå IK som inledde serien fint men sedan åkte på ett par storförluster. Man har sedan varit ganska ojämna men plockat poäng här och var. 

KIF Örebro har haft en riktigt svag vår med hela 8 förluster på 12 matcher. Man har dessutom åkt på ett par riktiga stjärnsmällar som gör att man har riktigt dålig målskillnad. Man har tagit viktiga segrar mot de två bottenlagen och man håller sig ovanför nedflyttningsstrecket trots att man har fem förluster på de sex senaste matcherna.

AIK och Djurgården ligger redan ganska pyrt till i botten av tabellen. Lagen har förtvivlat svårt att göra mål och för Djurgårdens del har försvaret stundtals vacklat också.  Det är endast fyra lag som har släppt in färre mål än AIK men lagets offensiva spel håller inte på den här nivån. Lagen kan trösta sig med att man trots skralt med poäng endast är två segrar från 9:e plats.