Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sommaruppehåll: Söderettan

Även i division 1-serierna är det för tillfället sommaruppehåll, om än inte lika långt som i Damallsvenskan. Vi tar en närmare titt på hur det gått under våren.

Dalsjöfors GoIF har motsvarat favoritskapet och har ryckt åt sig en ledning serien. Laget är dock inte på något sätt överläset och har varit extra sårbart när de kanadensiska landslagsspelarna Melissa Tancredi och Erin McLeod varit pålandslagsläger. Man kommer få klara sig utan dem även i omstarten av serien i början av august men endast i ett par matcher. Laget känns ändå stabilt och bör kunna fixa att vinna serien.

Bakom Dalsjöfors är det stenhård kamp mellan sju lag om den andra kvalplatsen till Damallsvenskan. Ytterligare två lag är med och slåss om att nå topp 6 och säkra en plats i nya Damettan nästa år.Det är endast Linköping Kenty och Lindsdals IF som är helt avsågade. Kenty står fortfarande utan poäng har blivit ett rejält stryk gäng som verkligen inte håller division 1-klass.

Mest överraskad är jag ändå över Mallbackens framfart. Jag inte alls förväntat mig att laget skulle vara med och slåss om kvalplatser till Damallsvenskan. Även Tölö IF, som har haft dunderform på slutet har överträffat mina förväntningar innan seriestart med råge. IFK Norrköping DFF hade en riktigt svag start på serien och jag trodde loppet var kört men när de andra lagen tagit poäng varandra har man med en klart förbättrad form lyckats blanda sig i tätstriden ändå. Annars är det väntade lag som QBIK, Öster och IFK Kalmar som är med i toppen men också den andra starka nykomlingen, Limhamn Bunkeflo.

 Eskilstuna United och Hovås Billdal har ett tufft utgångsläge inför hösten men inte alls omöjligt. Eskilstuna har fått bra fart på målskyttet på slutet och kan man fortsätta så finns det absolut chans att klättra i tabellen.  Man tappar dock sin australiensiska Leah Blayney som kommer åka hem till Australien för att får ordning på sina skadebekymmer. På målvaktssidan får man förstärkning av Emelie Lundberg. Lundberg lämnade United för KIF Örebro inför säsongen men kommer nu tillbaka på lån.

Skytteligan:
13 mål  Erika Blomstrand (Eskilstuna United)
12  Amanda Fredriksson (IFK Kalmar)
11  Emma Stålhammar (IF Limhamn Bunkeflo), Mimmi Larsson (Mallbackens IF)
9  Angelika Johansson (Dalsjöfors GoIF), Mamy Ndiaye (IFK Kalmar)
8  Julia Spetsmark (QBIK)
7  Elin Svenberg (Tölö IF), Linda Wallin (Mallbackens IF)

Jag noterar att det hade smugit sig in ett fel vad gäller kvalet till Damettan i inlägget ”Dags att ta sats mot nya Damettan”  men det är nu åtgärdat. Med tanke på hur jämn serien är har det sjunde laget i Söderettan god chans att bli ”bästa sjua” i division 1 och därmed få kvala till Damettan. För närvarande har man fyra poäng till godo på Norrettans sjua (Umeå Södra på 15 poäng).