Sommarvärvningar


Många svenska klubbar i både Elitettan och Damallsvenskan söker förstärkning inför hösten. Här kommer en liten koll på den utländska spelarmarknaden och namn som skulle kunna vara intressanta för svenska klubbar.

Jag skulle tro att det finns ganska många spelare i England som söker efter en klubb att spela i under hösten. Jag vet inte riktigt hur de klubbar som nästa år läggs till i WSL tänker hålla igång under hösten. Premier League slutade ju redan i maj och lagens nya ligasäsong startar alltså inte förrän i april nästa år. Premier League-mästarna Sunderland har flera duktiga spelare, inte minst nordirländska Sarah McFadden. En stark central spelare som är skicklig både både i försvar, mittfält och anfall. eller varför inte lagets skyttedrottning, engelska U23-landslagsanfallaren Beth Mead.

Den amerikanska ligasäsongen slutar långt innan den svenska och där finns förstås många guldkorn att hämta. Spelare som kan betyda skillnaden mellan nytt kontrakt eller Elitettan. För de fyra lag som inte når slutspelet tar det slut redan 18:e augusti och då är Damallsvenskan bara inne på sin 14:e omgång. I bottenlag som Seattle och Washington finns vassa spelare som Jessica Fishlock, Christine Nairn, Ali Krieger, Keelin Winters och Diana Matheson och för all del även Hope Solo och Megan Rapinoe för den som har pengar. Just walesiska stjärnan Fishlock är en spelare som vore kul att se i en svensk klubb. I klubbarna finns ju också mindre kända spelare som skulle vara stora förstärkningar i Elitettan men också förstärkningar för många damallsvenska lag.

Den isländska ligan brukar också sluta tidigt men på grund av EM slutar den först i mitten av september i år. De som har dominerat hittills på Island är Stjarnan-spelarna Harpa Þorsteinsdóttir och Danka Podovac. I övrigt tillhör som vanligt Rakel Hönnudóttir de främsta spelarna och hon kan nog vara ganska sugen på spel utomlands. I Danmark är ju säsongen redan slut och där finns fortsatt många duktiga spelare, främst i toppklubbarna. Nästan all toppspelare finns dock i Champions League-klubbarna och är kanske svåra att locka över till svenska mitten- eller bottenlag. Skyttedrottningen, hårt skjutande Sanne Troelsgaard, vore annars kul att se i Sverige. Eller kanske BSFs snabba ugandiska anfallare Annah Senyondwa.

I Tyskland finns som alltid en hel del spelare av intresse men det är också spelare som i de flesta fall har bra förutsättningar på hemmaplan. Som jag skrev i ett annat inlägg nyligen så lämnar alltså Bad Neuenahr Tysklands högsta serie p.g.a. ekonomiska bekymmer och gör en rad duktiga spelare klubblösa. Det är kanske också läge att locka anfallaren Mandy Islacker till Sverige från ekonomiskt svaga Duisburg. Nya zeeländska landslagets Betsy Hasset lämnar SC Sand som inte lyckades nå högstaligan. 11 mål på 10 matcher blev det under våren. Även i Holland finns många intressanta spelare. Under säsongen har främst ADO den Haags anfallare Renate Jansen, Twentes hypersnabba ytter Shanice van de Sanden, Ajax mittfältsstjärna Anouk Hoogendijk och Telstars rutinerade högerback Dyanne Bito imponerat på mig.

Så många toppspelare finns inte i de nedflyttade franska lagen men anfallaren Lilas Traïkia och vänsterfotade ytterbacken, yttermittfältaren Delphine Chatelin i Toulouse samt tekniska mittfältaren Nora Coton-Pélagie i FF Issy är helt klart skickliga spelare. Att de skulle hamna i Sverige känns dock kanske inte så troligt. Jag kan inte påminna mig om någon fransk spelare som har spelat i Sverige. Lagen från toppklubbarna är nog svåra att locka till Sverige då de har väl så bra förutsättingar i Frankrike.

I Spanien och Italien finns många guldkorn och med tanke på damfotbollens ställning i de länderna borde ju spelarna vara öppna för flytt. En spansk favorit är landslagets rutinerade defensiva mittfältare Sandra Vilanova som har deklarerat att hon lämnar Espanyol. Även Silvia Meseguer och Willy Romero lämnar klubben där det tycks vara stora förändringar på gång. Athletics smarta 21-åriga anfallare Nekane Díez är annars en spelare med stor utvecklingspotential som redan under flera säsonger visat målsinne i spanska ligan. Som jag nämnt tidigare så tycker jag annars att Barcelona-duon Alexia Putellas och Sonia Bermúdez vore de bästa spanska värvningarna men klubben satsar nog på att behålla dem för Champions League. I Verona, som missade Champions League, finns två av mina italienska favoritspelare, mittfältaren Marta Carissimi och anfallaren Cristiana Girelli som nog skulle kunna utvecklas till internationella toppspelare i Sverige.

Jag tycker fortsatt att nigerianskan Emueje Ogbiagbevha borde vara en intressant värvning. Jag har dock ingen aning om var hon spelar för tillfället. Hon tycks åtminstone ha lämnat kazakstanska BIIK. Sedan är man ju lite fundersam på vad alla australiensiskor gör så här års när inhemska ligan har uppehåll och bara ett fåtal spelar utomlands. Landslagsspelare som försvararen Laura Alleway och mittfältaren Collette McCallum för att nämna ett par. Elise Kellond-Knight och Kim Carroll är också tillbaka i Australiens landslag efter korsbandsskador.


Under fliken Silly Season finns nu också en Europa-sida med sommarens hetaste övergångar ute i Europa.