Spanska ligan på väg ut ur skuggan


Spansk damfotboll har ju ganska länge misshandlats av det spanska förbundet och både ligan och landslaget har haft dåliga förutsättningar. Precis som på många andra håll i Europa börjar dock de stora klubbarna i större utsträckning stötta sina damlag och det börjar ge utdelning. Barcelona nådde exempelvis till kvartsfinali Champions League i våras och nu kommer Spanien få två klubbar i turneringen nästa säsong.

Ligan drog igång i helgen och börjar glädjande nog också hamna på mediekartan. Hela tre matcher ur premiäromgången visades på TV i helgen och det är sannerligen ovanligt för en europeisk liga. Samtliga tre huvudfavoriter till guldet fick TV-tid.

Titelutmanaren Athletic Club besegrade hemma i Bilbao Sporting Huelva med klara 5-1. Matchvinnare var tremålsskytten Nekane Diez. En spelare som inte dominerar matchbilden över 90 minuter men som ofta slår till med det lilla extra då och då. Ofta genom läckra passningar men under lördagen också med snygga mål, bl.a. en språngnick och en vänster rätt upp i nätttaket.

Regerande mästarna och storfavoriten FC Barcelona behövde inte mönstra sitt allra starkaste lag men har sådan bredd att man ändå enkelt kunde besegra Mallorca-laget UD Collerense med 2-0.

Mest underhållande var dock Madrid-derbyt mellan Atlético Madrid och Rayo Vallecano som slutade 0-0. Rayo Vallecano, mästare tre år i rad 2009-2011 men som tappat toppspelare efter toppspelare de senaste åren, stod emot bra mot ett Atlético Madrid som satsar allt mer och siktar mot guldet. Matchen höll bra tempo och kvalitet bortsett från avsluten.

Höjdpunkter:

Se även Inför spanska ligan 2014/15