Startelvan mot Danmark


EM-kval mot Danmark ikväll på Gamla Ullevi inför storpublik. Matchen sänds också på TV12. Matchstart 18.45.

startelvan_danmark_emkvSom vanligt tycker jag att det är taktiskt tveksamt att släppa startelvan så här tidigt i viktiga matcher och låta motåndarna få hela eftermiddagen på sig att planera motdrag. Nu var det väl visserligen inte så svårt att lista ut hur den svenska startelvan skulle se ut, men ändå…

Som det har ryktats från hur det sett ut på träningarna så tar Petra Larsson plats i startelvan i sin comeback i landslaget istället för exempelvis Emilia Appelqvist som varit med konstant det senaste året men fått väldigt lite speltid. Jag tycker dock att det är ett helt riktigt val med tanke på det spel Larsson visat upp under året.

Det spär dock på min åsikt av att landsledningen konstant väntar för länge med att plocka in spelare som visar god form, precis som med exempelvis Fridolina Rolfö förra året och med Pauline Hammarlund som inte kom med till VM.

Vi får nu ett centralt mittfält med Larsson tillsammans med Lisa Dahlkvist och Caroline Seger som känns ruskigt stabilt vilket gör att jag tycker vi bör kunna äga mittfältet mot spelskickliga Danmark.

I övrigt är det den väntade startelvan med trion Olivia Schough, Lotta Schelin och Sofia Jakobsson i anfall. Landslagsledningen tycker inte de är för spelmässigt lika varandra så det är väl upp till bevis nu då att de kan plocka fram sina olika egenskaper mot tufft motstånd.

I backlinjen känns det bra att lite smått långsamma Lina Sembrant och Nilla Fischer kompletteras av snabba Jessica Samuelsson och Elin Rubensson, åtminstoone om Rubensson får ordning på sitt positionsspel. Hedvig Lindahl i mål förstås.

På bänken finns: Hilda Carlén, Emma Berglund, Kosovare Asllani, Lina Nilsson, Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund och Emilia Appelqvist.

På läktaren: Emelie Lundberg, Freja Hellenberg, Elin Landström, Josefin Johansson och Jenny Hjohlman.

Danmark är absolut en motståndare som kan skapa problem och man har länge varit ett lag med bättre passningsspel än Sverige. Jag ser gärna att det inte blir så idag.

Jag tycker att målvaktsposition är lite av en svaghet hos danskorna och jag tycker man saknar en målvakt av högsta klass. Så mycket skott och koncentration vid fasta situationer tack. Senast stod Stina Lykke Petersen.

Backlinjen är bra, jag gillar särskilt Brøndby-duon Theresa Nielsen och Simone Boye Sørensen som jag alltd tycker håller hög klass. Line Røddik Hansen kan säkerligen få starta som vänsterback och får hoppningsvis bekymmer med Sofia Jakobssons snabbhet.

Sverige har som sagt ett starkt mittfält men det har ju också Danmark med Sverigeproffsen Sofie Junge Pedersen och Marianne Gajhede. I toppform är det värlsdklass på den duon men Gajhede har haft skadekänningar.

Danmark har ett starkt och spelskickligt lag men har ofta haft problem med målskyttet mot starkt motstånd på senare år. Man har ju dock en viss Pernille Harder i absolut toppform och dessutom nästan lika tekniskt skickliga Nadia Nadim i målform. Sanne Troelsgaards vassa skott är också något att vara vaksam på om hon startar.