Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Startelvan mot Norge

Imorgon möts Sverige och Norge i Linköping i en viktig träningslandskamp inför EM. Matchen spelas på Arena Linköping och sänds i TV4 Sport lördag 15.30.

startelvan_mot_norge_130601I den svenska startelvan finns inga stora överraskningar men lite ändringar på högerkanten. Mot Island var det Lina Nilsson och Marie Hammarström som spelade där men nu blir det alltså Jessica Samuelsson och Emmelie Konradsson. Jag har de senaste åren förespråkat Lina Nilsson som högerback men i år tycker jag inte hon har sett riktigt het ut och det känns helt rätt att ge Jessica Samuelsson chansen då hon visar fin form. Emmelie Konradsson är tillbaka från en liten skada men känns betydligt vassare på högerkanten än centralt där hon ofta spelade förra året. Hoppas hon tar för sig rejält.

Marie Hammarström tar steget in centralt och ersätter Lisa Dahlkvist som får ta plats på bänken. Vill se en Hammarström som tar sig i det fysiska spelet och som visar upp ett mindre slarvigt passningsspel än i de senaste landskamperna. Mycket intressant, ganska offensivt och spelskickligt mittfält känns det som.

I övrigt får Charlotte Rohlin spela första matchen i landslaget från start efter skadan. Hon behöver nog få så många matcher som möjligt nu för att komma upp i toppform. För Kristin Hammarström i målet gäller det att prestera på topp för konkurrensen har hårdnat ordentligt nu med både Sofia Lundgren och Hedvig Lindahl tillbaka från skador men jag har svårt att se att Sverige byter förstemålvakt efter den här matchen.

I övrigt hoppas jag också att debutanten Jenny Hjohlman får en hel del speltid. Det vore nog dock bra om både Sofia Jakobsson och Josefine Öqvist fick lite mer speltid i landslaget innan EM. Kul att det finns flera intressanta anfallsalternativ just nu. Det vore också kul att se Marina Pettersson-Engström i landslaget igen, kanske som högerback i andra halvlek?

Norge kommer med en aningen skadeskjuten trupp. I anfallet saknas både Toppseriens skyttedrottning Elise Thorsnes samt otäcka svenskdödaren Isabell Herlovsen. Frågetecken också för potentiella startspelare som Marit Fiane Christensen, Trine Rønning, Ingvild Isaksen, Ingvild Stensland och Solveig Gulbrandsen som har haft lite skadebekymmer. Men Norge har ganska bra bredd och kommer ändå inte bli någon lätt nöt att knäcka. Sverige kommer förstås ändå vara klara favoriter och bör dominera ganska klart spelmässigt för att kvittera ut ett godkänt betyg.

Hela Sveriges trupp