Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Polen 2-0

startelvan_mot_polenSverige besegrade Polen med 2-0 i den första matchen i VM-kvalet. Som vanligt är det viktigaste att det blir tre poäng i kvalsammanhang och så mycket mer än så bjöd inte ett för dagen ganska blekt Sverige på. Första halvlek var ett riktigt bottennapp för svensk del med stillastående spel, svagt passningstempo, fumliga mottagningar och stor brist på kreativitet. Spelet blev lite bättre i andra halvlek samtidigt som Polen tröttnade en aning.

Den enda som jag tycker gör en riktigt bra match i Sverige är Jessica Samuelsson. Jag har ganska ofta klagat på hennes offensiva spel men idag såg det betydligt bättre både vad gäller att ta egna initiativ och passningsspelet. Nu hade hon kanske lite mer tid på sig än i t.ex. EM men ändå ett steg i rätt riktning. Försvar och målvakt sattes annars inte på några stora prov under matchen.

Polen hade inte mycket att komma med i offensiven men försvarade sig bra. Framförallt håller de flesta defensiva spelarna god klass. Ytterbackarna såg till att Sveriges yttermittfältare sällan kom runt på kanterna för att få in passningarna snett inåt bakåt som man gärna vill se. Istället blev det som vanligt många höga inlägg mot våra relativt nicksvaga anfallare.

Bra ändå att 1-0 ändå kom på nick när Caroline Seger för en gångs skull var långt inne i straffområdet och fick in bollen över målvakten efter Sara Thunebros inlägg. Lotta Schelin gjorde sedan 2-0 efter Jessica Samuelssons inspel till Therese Sjögran som fick fram bollen till just Schelin.

Jenny Hjohlman och Olivia Schough fick lite speltid istället för Therese Sjögran och Sofia Jakobsson i andra halvlek då även Antonia Göransson fick testa på som vänsterback istället för Sara Thunebro. Ingen av inhopparna hann göra något större intryck.

Lite korta kommentarer om övriga startspelare:
Kristin Hammarström –  Nästan sysslolös matchen igenom så finns inte mycket att säga om hennes insats.
Nilla Fischer – En ovanligt anonym match och var inte särskilt involverad i spelet. Var inte på tårna och kom lite efter i en löpduell i ett av få polska anfall. Hade annars en lugn dag i defensiven.
Charlotte Rohlin – Hade förstås inte heller mycket att göra. Inga problem i defensiven och slog bort färre bollar i uppspelsfasen.
Sara Thunebro – Fortsätter att leverera assist vilket förstås är viktigt. Inga problem i defensiven.
Marie Hammarström – Stundtals slarvigt (för kort) passningsspel men hade ett kanonskott på volley som var första halvlekens höjdpunkt.
Caroline Seger – Gjorde en stabil match utan att glänsa men djupledslöpningarna i andra halvlek var viktiga precis som målet.
Sofia Jakobsson – Ville mycket men lyckades nästan aldrig ta sig förbi ytterbackarna.
Therese Sjögran – Fick ut för lite av sin fina teknik men jobbade förtjänstfullt i defensiven de gånger Sverige tappade boll.
Lotta Schelin – Hårt uppvaktad förstås och hade små ytor att göra något på men vitigt att hon fortsätter göra mål.
Josefine Öqvist – Kunde inte utnyttja sin speed mot det låga försvaret så fick inte ut särskilt mycket av sitt spel men visar ändå vilja och energi.

1-0 Caroline Seger (’52), 2-0 Lotta Schelin (’66) – Publik: 6112

5var till Sverige – Polen 2-0