Stjarnan – Breiðablik 0-1

island2015_14Regerande mästarna Stjarnan behövde en seger för att hålla liv i den isländska guldkampen men föll hemma med 0-1 mot serieledande Breiðablik.  Breiðablik utökade därmed sin ledning till hela sju poäng när endast fyra omgångar återstår.

Efter en mycket jämn och chansfattig första halvlek tog Breiðablik ledningen när Fanndís Friðriksdóttir satte 1-0 (49′) vid stolproten. Stora delar av halvleken utspelades sedan på Breiðabliks planhalva men Stjarnan hade svårt att skapa heta lägen trots ett ganska klart spelmässigt övertag och blev nollade precis som i det förra mötet mellan lagen som också slutade med uddamålsseger för  Breiðablik.

Nyckeln till årets framgång för mesta mästarna Breiðablik, som senast vann ligaguldet 2005, finns i defensiven. Så sent som 2013 släppte man in 32 mål på 18 matcher. 2014 var siffran ner i 18 mål och i år har man hittills bara släppt in två mål och det har gått dryga tusen minuter sedan den senaste bollen slank in.

Matchens 3 främsta
1. Málfríður Erna Sigurðardóttir (Breiðablik) – Den landslagsmeriterade mittbacken kom till klubben i våras och har gett stabilitet i backlinjen. Gjorde i stort sätt allt rätt denna kväll där hon var på rätt plats vid rätt tillfälle matchen igenom.
2. Anna Björk Kristjánsdóttir (Stjarnan) – Motsvarigheten i hemmalaget var också riktigt bra på sin mittbacksposition och glänste stundtals till skillnad från den namnkunniga offensiven som inte fick mycket att stämma.
3. Fanndís Friðriksdóttir (Breiðablik) – Skytteligaledaren med 14 mål på lika många matcher och lagets tekniker sköt troligtvis laget till ett efterlängtat ligaguld.

Startelvorna i seriefinalen
Stjarnan: S. Sigurðardóttir – R. Pitman, Þ. Aradóttir, A. Kristjánsdóttir, K. Kristjánsdóttir – Á. Baldursdóttir, L. Pedersen, Francielle – Poliana, H. Þorsteinsdóttir, A. Cate
Breiðablik: S. Þráinsdóttir – F. Shala, G. Arnardóttir, M. Sigurðardóttir, H. Gísladóttir – J. Hauksdóttir, A. Hauksdóttir, R. Hönnudóttir – S. Guðmundsdóttir, Á. Lúðvíksdóttir, F. Friðriksdóttir