Summering: Elitettan 2015


Det är drygt en vecka sedan Elitettan 2015 avslutades så det är på tiden med en liten summering och tankar om säsongen. Årets tips satt väl inte direkt klockrent även om alla utom två lag åtminstone hamnade på rätt halva.

Kvarnsvedens IK (1:a, tips:4) är tappade många viktiga spelare efter förra säsongen och jag trodde man skulle hamna strax nedanför uppflyttning. Man har dock lyckats klockrent men sina utländska förstärkningar. Stor del i succén hade förstås malawiska jättetalangen Tabitha Chawinga som gjorde osannolika 43 mål på 26 matcher. Målvakten Adelaide Gay höll nollan 16 gånger umnder. Hela A-truppen följer med upp i Damallsvenskan så man kommer i alla fall ha ett samspelt gäng. Truppen kommer att spetsas med några spelare och det lär behövas.

Djurgården (2:a, tips: 1)var den stora seriefavoriten inför säsongen men hade inte riktigt en defensiv som kunde matche den starka offensiven. Man öste dock in tillräckligt mycket mål för att säkra uppflyttning. Känslan är väl ändå att laget behöver förstärka ganska rejält för att det ska hålla i Damallsvenskan.

Nog för att jag trodde att det skulle gå bra för IFK Kalmar (3:a, tips: 5) i comebacken i Elitettan men att man skulle vara så nära uppflyttning var ändå överraskande.  Vann publikligan med ett snitt på 408 personer, vilket man slog två damallsvenska lag med.

IF Limhamn Bunkeflo (4:a, tips: 3) och Hovås Billdal (5:a, tips: 2) hade samma gemensamma problem som hindrade dem att nåp Damallsvenskan. Ofta bra spel men de heta målskytten som Kvarnsveden och Djurgården haft. Kanske får man ordning på det till nästa säsong.

IK Sirius (6:a, tips: 6) har tappat många nyckelspelare de senaste säsongerna och jag tycker att man ändå gör en ganska bra säsong och var med i toppen väldigt länge. Sunnanå SK (7:a, tips: 8:a)har varit i lite samma sits med en kraftigt föryngrad trupp.

Stabil mittenplacering av Östersunds DFF (8:a, tips: 10) där det varit stor rotation av spelare under säsongen och många utländska importer som kommit och gått. Behöver en stabil stomme av spelare att bygga laget runt.

Den stabila defensiven räddade QBIK (9:a, tips: 12) i år igen. Kungsbacka DFF (10:a, tips: 7) hade jag hade förväntat mig mer av . Jag trodde att lagets offensiv skulle leverera lite bättre och sedan trodde jag på comeback för Stina Segerström i försvaret men så blev det inte.

Älta (11:a, tips: 13) säkrade kontraktet tack vare en ganska stark vår samt ett par sena höstsegrar mot bottenkonkurrenterna. För Jitex Mölndal BK (12:a, tips: 9) följdes förra årets hemska damallsvenska säsong upp en riktigt svag säsong i Elitettan som man alltså åker rakt igenom och ner i division 1.

Ner i division 1 också för Bollstanäs SK (13:e, tips: 11) trots att segrarna började trilla in under hösten. Lagets nyförvärv från Ghana kom och försvann lika fort. Enda nykomlingen som åker ur är Lidköpings FK (14:e, tips: 14) som inte förstärkte laget tillräckligt för att räcka till i Elitettan.

Eftersom jag i år har sett ovanligt många matcher från Elitettan blir det också en 11:a som dock utvidgas till 20 spelare som får följa med FC Spelare12 upp i Damallsvenskan för sina prestationer under säsongen.

Hög kvalitet på många målvakter i Elitettan i år.   Adelaide Gay (Kvarnsvedens IK) höll nollan 16 gånger och är bra på att läsa spelet och var ofta en extra libero för laget under säsongen. Jag har inte sett så mycket av hennes spel i luftrummet och kanske passar F19-landslagets Emma Holmgren (IK Sirius) bättre som förstaval. Båda har mycket fina säsonger bakom sig.

Ett samspelt mittbackspar är inte att förringa så Kvarnsvedens stabila mittbackspar Denise Sundberg (Kvarnsvedens IK) och Marie Salander (Kvarnsvedens IK) får chansen också i Damallsvenskan. 17-åriga talangen Saga Ollerstam (IF Limhamn Bunkeflo) var redan i år ordinarie hela säsongen och blir backup.

F19-landslagets snabba ytterback/yttermittfältare Maja Göthberg (Hovås Billdal IF) har redan fixat kontrakt med Kopparbergs/Göteborg. Tilda Bengtsson (IFK Kalmar) på den andra kanten. Båda duktiga offensivt men det blir lite upp till bevis i defensiven för hela backlinjen nu.

Defensiv rutin på mittfältet lär behövas p.g.a. bristen på damallsvensk rutin i backlinjen och då passar finska Annika Kukkonen (Sunnanå SK) och amerikanska Sarah Elnicky (Kvarnsvedens IK) bra in. Två spelare som alltid levererar stabila insatser. Mittfältaren Anna Welin (Limhamn Bunkeflo) blev oväntat lagets främsta målskytt med 15 mål. Kraftfull och stark i defensiven men alltså i år en riktigt vass  tvåvägsspelare.

Med i truppen också en annan duktig tvåvägsspelare som jag imponerats av i år, Lisa Malmström (IFK Kalmar), som visat fin spelförståelse och ofta hittar bra passningsvägar. 16-åriga Nellie Lilja (Limhamn Bunkeflo) är redan riktigt bra men få nog mest bli inhoppare till att börja med. Mathilda Johansson Prakt (IFK Kalmar) är både framspelare och målskytt av hög klass och gör sig kanske allra bäst strax bakom en anfallare.

Seriens två främsta målskyttar Mia Jalkerud (Djurgårdens IF) och Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK) bildar anfallspar. Jalkerud följde upp fjolårets 26 mål med att göra 29 mål i år. Några 43 mål lär det inte bli i Damallsvenskan för Chawinga men tvåsiffrigt kan det säkert bli.

Med i truppen också  Madeleine Stegius (Djurgårdens IF) som kanske är redo att slå igenom i Damallsvenskan nu, 18 mål i år. Dessutom snabba 18-åringen Christine Tjärnlund (Sunnanå SK) som gjorde 16 mål i år. Ett mer kraftfullt offensivt alternativ är svårstoppade Emma Jones (IFK Kalmar) som också är användbar som ytterback.

I truppen finns också två mycket nyttiga spelare i Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir (Älta IF), Emelie Andersson (QBIK). Sigfúsdóttir med sin vassa vänsterfot är användbar som allt i från vänsterback till anfallare. Mångsidig är också F19-landslagets mittback Emelie Andersson som i höst gjort succé som yttermittfältare i QBIK.


2 svar till “Summering: Elitettan 2015”

    • She was injured for part of the season, but very good in the games I’ve seen her play. She belongs in Damallsvenskan.