Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Svenska Cupen 2013/14

Svenska Cupen 2013/14 har dragit igång med den första omgången som kommer slutföras de närmaste dagarna, Totalt 102 lag deltar men lagen från Damallsvenskan och Elitettan går in först i omgång 2 som ska vara färdigspelad 31:a juli. Lagen från Damallsvenskan och Elitettan kommer inte lottas mot varandra förrän i omgång 3.

Cupen spelas nu alltså över två säsonger. Varför!? Personligen tycker jag det är helkorkat och jag har mycket svårt att förstå vad man ska vinna på det. Inte nog med att vi ska ha underläge i Champions League på våren med nya trupper och brist på matchträning, nu ska även den Svenska Cupen avgöras på samma sätt. Att använda Svenska Cupen som försäsongsträning kommer nog bara innebära att turneringens status sänks ytterligare. Jag hade hellre sett att man arrangerar någon slags separat vintercup eller ligacup tidigt på våren (gärna inomhus).

För herrarna kanske det kan finnas en viss vits i att spela på försäsongen där lagen får en hel del matcher i ett gruppspel. För damerna är det inget gruppspel som gäller utan det är åttondelsfinalerna (omgång 4) och framåt som spelas under våren. Alltså max fyra matcher för de som når så långt. Kanske någon av dessa spelas innan kvartsfinalerna i Champions League så att cupen kan göra någon nytta om något svenskt lag når dit. Det, samt det faktum att finalen spelas i maj (?) istället för sent på hösten är den lilla positiva aspekten jag kan hitta. Men det kan ju också vara en match mot ett lag från division 1 man får möta i åttondelsfinal och då blir den inte till mycket nytta som matchträning inför ett möte med t.ex. Lyon.