Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Svenska Cupen 2016/17: Åttondelsfinaler

2017-02-16 19:00 Växjö DFF – Linköpings FC  0-4 (Banusic, Hurtig, Eriksson, Minde)
Växjö höll nollan i första halvlek men i andra halvlek rasslade målen in för Linköping. Linköping kom idag också med det tråkiga beskedet att Johanna Rasmussen är korsbandsskadad och borta från spel en längre tid, läs mer i Corren. Väldigt tråkigt besked för Rasmussen detta EM-år och för LFC blev den aningen tunna offensiven ännu tunnare. I lagets offensiv fortsätter dock Marija Banusic att vara glödhet, ett mål och två assist denna gång.
Matchreferat: Corren, Kronobergsfotbollen,
Intervju med Frida Boriero i Smp TV,
Frida Boriero till SR:

Magdalena Eriksson till SR:


2017-02-18 14:00 Bollstanäs SK – Djurgårdens IF  1-12 (Engstrand – Kukkonen, Stegius 4, Kaneryd, Schmidt 3, Jalkerud 2, Höglund)

Matchreferat: Djurgården,


2017-02-18 14:00 Gamla Upsala SK – KIF Örebro  0-4 (Andersson, Dahlkvist, Lindén 2)

Matchreferat: KIF, UNT,


2017-02-18 14:00 Kungsbacka DFF – Kristianstads DFF  0-3 (Schryvers, Edgren, Nilsson)

Matchreferat: Kristianstadsbladet, Kungsbacka DFF, Kristianstads DFF,


2017-02-18 14:15 Mallbackens IF Sunne – Vittsjö GIK  2-1 (Ezurike, Nyman – Mercik)
Inte helt oväntat att det var Mallbacken som skulle skrälla. Vittsjö hade visserligen mycket boll i matchen men chansmässigt var Mallbacken väl så bra. Man försvarade sig bra och hade en del bra omställningar. Starkt av Mallbacken att med ett helt nytt lag besegra Vittsjö redan i februari.

Det ska dock nämnas att Vittsjö, saknade ganska många ordinarie startspelare på mittfältet och i anfallet som är skadade eller inte anlänt till årets trupp. Bl.a. spelade man utan både Sandra Adolfsson och Emmi Alanen, lagets kanske två bästa spelare förra året.

Matchens 3 främsta
Stark laginsats gav Mallbacken segern men här är tre som stack ut lite extra.
1. Therese Stolpe (Mallbacken) – Mycket stabil försvarsinsats. Rutinerade Stolpe i backlinjen räddade Mallbacken vid några tillfällen med sin snabbhet bl.a. när Linda Sällström hade öppet mål. Fina uppspel i första halvlek.
2. Linnea Berger (Mallbacken) – Nyförvärvet växte på det centrala mittfältet i andra halvlek. Vann mycket boll och behöll lugnet i passningsspelet.
3. Nkem Ezurike (Mallbacken) – Mallbacken fick en drömstart när Nkem Ezurike lobbade in 1-0 mot sitt gamla lag redan i första matchminuten. Nyttig som target när man blev tillbakapressade och var på väg igenom ytterligare några gånger.

Utmärkt TV-produktion av Mallbacken TV för övrigt.


2017-02-18 15:00 FC Rosengård – Kopparbergs/Göteborg FC  5-0 (Schelin 2, Masar McLeod 2, Troelsgard)

Matchreferat: KGFC, Sydsvenskan,


2017-02-19 14:00 Östersunds DFF – Kvarnsvedens IK  0-5 (Kuć 2, Addo (straff), Roddar, Sundberg)
Svårt att dra några stora slutsatser då det i stort sett var första matchen för året för båda lagen. Det synntes genom lågt tempo och inte särskilt imponerande spel. Kvarnsveden dominerade matchen fullständigt och det ska man göra mot detta nykomponerade ÖDFF.

Östersunds utländska nyförvärv, mittbacken Taylor Leach och målvakten Nora Abolins var bra. Leach hade väldigt bra koll på Chawinga större delen av matchen och kommer bli oerhört viktig för laget. Frågan är om det kommer in några utländska spelare också i lagets offensiv, för annars lär det bli tufft i Elitettan.

Av Kvarnsvedens nyförvärv så fick skottvilliga Armisa Kuć en bra start i klubben med två mål och bättre lär det bli när hon kommer mer in i lagets spelstil. Melisa Hasanbegović i försvaret hade en lugn dag på jobbet och hade inga större problem att avväpna Östersundsanfallarna.


2017-02-19 16:00 Piteå IF – Eskilstuna United  4-3 efter straffar, 1-1 vid full tid (Karlernäs – Schough)

Matchreferat: PIF, PT, E-kuriren Liverapport,


Kvartsfinaler (spelas senast 20:e mars):

Kvarnsvedens IK – Kristianstads DFF
Linköpings FC – KIF Örebro 
Piteå IF – FC Rosengård
Mallbackens IF Sunne – Djurgårdens IF 

12var till Svenska Cupen 2016/17: Åttondelsfinaler

 1. Martin says:

  Enligt oss på plats så hade Banusic t o m 1+3 i matchen och har varit briljant så här långt. Resultatet till trots tror jag Växjö är rätt nöjda med hur man genomförde matchen och spelet man visade upp i 1:a halvlek var stundtals Damallsvensk mittennivå på. LFC å sin sida visade att man har förmågan att vända matcher och mest glädjande är att det idag gick utan att byta ut en massa spelare då man gjorde de första målen med samma lag som hade misslyckats i 1:a halvlek. Också glädjande att Hurtig fick göra ett snyggt nickmål på hörna för hon har ju tidigare haft svårt med målskyttet i laget trots några bra lägen, tyckte också hon var mer delaktig i spelet än tidigare och gjorde en bra insats.

 2. Uffe says:

  Av någon oförklarlig anledning hade spelytan i Tipshallen krympts på långsidorna med flera meter. Var detta ett medvetet drag för att också minska ytorna för Linköpings anfallsspel? Nu hjälpte den taktiken i så fall bara i en halvlek, sedan tog styrkan och rutinen hos bortalaget över mot krigslisterna. Om Växjö DFF, vid en eventuell uppflyttning till Damallsvenskan, tänker sig ha fördel av att spela hemmamatcherna på en arena som liknar en långsmal sjukhuskorridor, är nog den taktiken tämligen bortkastad. VDFF är ett lag för framtiden och spelar redan nu – stundtals – en fotboll som skulle räcka ganska långt i allsvenska sammanhang. Det ska bli spännande att följa Växjös damer under fortsättningen av säsongen!

  • Simon says:

   Linjerna är inflyttade eftersom reglerna säger att det måste vara ett ex antal meter mellan planen och väggen (läktarna) ur skadesynpunkt. Alltså inget som Växjö bestämt utan de måste vara så.

 3. Messi says:

  Pajas-uttalande. Precis som Simon säger är det regler och inget Växjö bestämmer över. Förövrigt spelar Växjö inte sina hemmamatcher i Tipsahallen överhuvudtaget utan på myresjöhus arena. På RIKTIGT gräs…. 😉

 4. Uffe says:

  Tack, Simon! Man lär så länge man lever… Givetvis är det som vanligt reglementen från ”högre instanser” som styr, inte klubbarna själva. Detta anade jag, men det kan ändå vara intressant att kasta ut en litet provokativt bete till bättre insatta i ärendet. Jodå, ”Messi” (inte den riktige väl?), jag vet att VDFF har den den stora glädjen och turen att få spela på Myresjöhus Arena – kanske en allsvensk arena inom en inte alltför avlägsen framtid? Allt gott till er, smålänningar! 🙂

 5. Malte says:

  Mallbacken seger var ju ganska väntad med tanke på att Vittsjö ju saknar troliga startspelare som Emmi Alanen, Sandra Adolfsson, Clara Markstedt och Emma Lund ( skadade ) samt Ngozi Okobi som ej har anslutet till truppen (fick för mig att hon skulle komma början av feb.) När sedan en av ersättning spelarna också blev skadad i förra veckan så var det nog ingen i Vittsjö lägret som ville ngt annat än att undvika skador. Att göra sitt bästa, självklart, men inga fler skador.

  • The Observer says:

   Oj, till och med väntad? Då är i alla fall du och oddssättarna på Svenska spel inte överens. Visst hade Vittsjö luckor i laget jämfört med det optimala. Samtidigt har de gjort två bra träningsmatcher mot kvalificerat motstånd. Mallbacken har å andra sidan både ett nästan helt nytt lag och endast en regional träningsmatch bakom sig, förutom ett delvis nytt spelsystem med trebackslinje. Vittsjö spelar i DA, Mallbacken i Elitettan. Förra säsongen vann Vittsjö en match och spelade en oavgjord mot ett Mallbacken som på pappret var betydligt starkare än idag. Vittsjö blev sjua i DA 2016, Mallbacken åkte ur DA. Vad jag kunde se sprang inte Vittsjöspelarna omkring och var rädda om benen. Vilket lag vill inte undvika skador? Så hur ”väntad” var segern egentligen?

 6. Malte says:

  HA odsättarna på svenska spel tittar ju inte på befintlig laguppställning utan precis som vissa andra bara på statistik. Jag vann ngt kronor jag, så i det här fallett visste jag nog mer. Det finns lögn, förbannad lögn och statestik.

 7. The Observer says:

  Tre Mallbackenspelare lyfts fram. Jag tycker nog att någon från Vittsjö hade platsat också, exempelvis Lisa Klinga som särskilt i första halvlek var ett ständigt hot. Annars mycket kamp, många felpassningar och chansbollar, främst från Mallbacken. Matchbilden visar väl också hur svårt det kan vara att såga sig igenom ett kompakt försvarande lag, trots stort bollinnehav.

  Mest intressant var ändå TV-produktionen. Förutom att bild och ljud var någon tiondel ur synk var detta till alla delar en betydligt bättre produktion som helhet än något som ”proffsen” åstadkom under hela förra säsongen i damallsvenskan.tv! Relevant och bra innehåll, bra kameraåkningar och reklam som inte var alltför störande.

  Detta kanske är en lösning kommande säsong också i DA. Låt hemmalaget med hjälp av lokala sponsorer göra TV-produktioner. Det kanske inte blir alla matcher, men vissa och möjligen de mest intressanta. Jag byter det alla dagar i veckan mot damallsvenskan.tv och deras blodfattiga lågbudgetproduktion. Idag fick vi se ett exempel på lokalt engagemang som gav kvalitet. Publiktapp? Inte alls självklart…..

 8. Lars says:

  Svårslagen bevakning av Svenska Cupen. All heder. Spelare 12 verkar ha järnkoll på damfotboll.

 9. Anonym says:

  PIF vidare efter sen kvittering och vinst på straffar.

 10. Ole Lucköye says:

  Bollstanäs målskytt i cupmatchen: Maja Viklander