Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Svenska Cupen 2017/18, 16-delsfinalerna lottade

Jag noterar att 16-delsfinalerna (omgång 3) av Svenska Cupen 2017/18 har lottats. Personligen är jag inte förtjust i geografisk lottning men med tanke på de ekonomiska förutsättningarna så är det nog bara att acceptera.

Jag kan ju dock kanske tycka att man kan seeda 16 lag och inte bara de 12 damallsvenska lagen om man nu ska seeda. Nu har lottningen slumpat sig så att division 1-lag lottats mot varandra vid två tillfällen. Men det är klart, det kan ju vara bra att det finns en öppning också för lag från lägre divisioner. Hela lottningen:

Umeå IK (E1) – Piteå IF (DA)
Kramfors Alliansen (D2) – IK Uppsala Fotboll (E1)
Gustafs GoIF (D1 ) – Kvarnsvedens IK (DA)
AIK (E1) – Djurgårdens IF (DA)
Tyresö FF (D1) – Hammarby IF (DA)
Älvsjö AIK (D1) – Bollstanäs SK (D1)
Västerås BK 30 (E1) – Eskilstuna United (DA)
Mallbackens IF (E1) – KIF Örebro (DA)
Mariebo IK (D1) – Linköpings FC (DA)
Lidköpings FK (D1) – Hovås Billdal IF (E1)
Mossens BK (D1) – Qviding FIF (D1)
Jitex Mölndal BK (D1) – Kopparbergs/Göteborg FC (DA)
Växjö DFF (E1) – Vittsjö GIK (DA)
Dösjöbro IF (D2) – LB07 (DA)
Asarums IF (D1) – FC Rosengård (DA)
IFK Kalmar (E1) – Kristianstads DFF (DA)

De flesta bortalagen kommer att ha ett klart favoritskap. Av hemmalagen så kan säkert Växjö ge Vittsjö en kamp. Kanska kan även AIK eller Kalmar störa sina damallsvenska motståndare. Lidköping bör ha hyfsad chans mot Hovås Billdal. Mötena mellan division 1-lagen känns helt öppna.

De 16 segrarna går vidare till gruppspelet som avgörs under våren. Från tävlingsbestämmelserna på Fogis; här är förutsättningarna för gruppspelet:

”De 16 segrande lagen från omgång 3 placeras in i två geografiska grupper (Norra och Södra), med 8 lag i varje grupp. Därefter delas respektive grupp in i två grupper (totalt 4 grupper med 4 lag). De 2 ”bästa” lagen i Norra respektive Södra gruppen placeras in i olika fyrlagsgrupper. Därefter sker fri lottning av övriga 6 lag i den Norra respektive Södra gruppen. Det ”bästa” laget respektive det ”lägst rankade” laget i respektive grupp erhåller 2 hemmamatcher. Varje lag i respektive grupp möts en gång. Lag 1 i varje grupp avancerar till semifinal. Rankingen av det ”bästa” respektive det ”lägst rankade” laget bestäms utifrån serietillhörighet och placering i tabellen från föregående års säsong.”

4var till Svenska Cupen 2017/18, 16-delsfinalerna lottade

 1. The Observer says:

  Det ska bli intressant att se hur det nya formatet med gruppspel i kombination med direkta utslagsmatcher funkar. Hur det än blir är det ju lite att ”sudda” med det raka cupformatet där varje match är helt avgörande. För de lag som går till final, vilket bör vara lag från DA, blir det lika många matcher som tidigare, medan det blir fler matcher för lagen som inte går vidare från gruppspelet (ingen direktutslagning match för match). Ett exempel: Växjö DFF spelade 16/17 tre matcher till och med åttondelsfinal där de blev utslagna. Om de går vidare nu 17/18 till gruppspelet (gamla åttondelsfinalen) har de spelat två matcher. Sedan ska de spela tre matcher i gruppspelet. Om de inte går vidare till semifinal har de alltså spelat fem matcher med samma resultat som 16/17, dvs utslagna.

  Än har inte något lag från DA dragit sig ur cupen, men att fyra från Elitettan gjort det är ett orostecken och kanske till och med en protest. De har ju redan tunga kostnader med 13 bortamatcher i serien. Kan det nya formatet skaka mer liv i cupen? Kan det väcka större publikintresse? Blir de lag som får två hemmamatcher i gruppspelet hjälpta ekonomiskt av detta?

  • spelare12 says:

   Div 1-lagen känns väl som de stora vinnarna. Där finns nog viss möjlighet att få till något extra jippo med mer publik när damallsvenska lag kommer på besök. Vore ju kul om det kunde bli lite ökat intresse generellt men risken är väl att det blir lite försäsongskänsla över det hela inför ganska tomma läktare.

 2. Ole Lucköye says:

  De 2 ”bästa” lagen i Norra respektive Södra gruppen, citat från ovan. Hur beräknas dessa? Efter rankning?