Svenska cupen: åttondelsfinaler


Det är dags för omgång 4 eller åttondelsfinalerna i Svenska cupen och de flesta spelas på Sveriges nationaldag 6:e juni. Endast en match (Limhamn Bunkeflo-Jitex) spelas senare och faktiskt inte förrän sent i juli.

Även i denna omgång är det geografisk lottning som gäller där lagen delats in i en nordlig och en sydlig grupp med åtta lag i vardera där lagen inom vardera grupp lottats mot varandra.  Ett Stockholmsderby, Göteborgsderby och ett rent division 1-möte. För de två div 2-lagen Torslanda och Rödeby väntar riktigt  tufft motstånd och når de till kvartsfinal så är det rejäl bragdstämpel. KIF Örebro-Umeå, Kristianstad-Linköping, AIK-Piteå och Mallbacken-Sundsvall känns som ganska ovissa matcher.  I övrigt ska det bli bortasegrar men Jitex ska nog se upp med Limhamn Bunkeflo.  Lag som Kristianstad och Jitex tar kanske chansen att lufta sina relativt breda trupper vilket kan komma att påverka resultaten.

6/6  Mallbackens IF – Sundsvalls DFF 2-0
6/6  KIF Örebro  – Umeå IK  0-1
6/6  AIK  – Piteå IF   1-3
6/6  Djurgårdens IF – Tyresö FF 1-3
6/6  Torslanda IK – Kopparbergs/Göteborg FC  1-4
6/6  Kristianstads DFF – Linköpings FC   2-1
6/6  Rödeby AIF – LdB FC Malmö   0-6
27/7  18:30 Bunkeflo IP IF Limhamn Bunkeflo – Jitex BK

Eftersnack: Mallbacken fortsätter övertyga i år. Laget ligger som nykomling fyra i Söderettan och idag tog man ytterligare en fin  skalp i Svenska Cupen. Det var Sundsvall, topplag i Norrettan, som fick känna på Mallbackens styrka hemma på Strandvallen i värmländska Lysvik. Sundsvall saknade två av sina bästa spelare, storskytten Linda Sjödin (fick inte ledigt från jobbet) och U19-landslagets Hanna Glas (tog studenten igår). Matcherna  KIF Örebro – Umeå IK och AIK- Piteå såg ut att gå mot förlängning men bortalagen lyckades precis i slutskedet av respektive match få in ett avgörande mål. Hemmalagen dominerade första halvlek men bortalagen kom igen i den andra. Kristianstad var åter det bästa laget när man för andra gången i år mötte Linköping hemma på Vilans IP. Denna gång lyckades man till skillnad från den förra matchen få in ett segermål. Julia Molin som jag inför säsongen spådde skulle få sitt stora genombrott i år fick äntligen spela en hel match för Kristianstad. Hon har mest spelat på mittfältet tidigare men var nu lysande på högerbacksplats och kommer nog få fler chanser framöver. Division 2-lagen hade som väntat inget att hämta mot LdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg FC. På Åvallen i Rödeby noterades omgångens högsta publiksiffra, 1136 personer kom för att se laget mäta sina krafter mot regerande svenska mästarna.

Kvartsfinalerna spelas 15-16 augusti