Sverige 2 – den alternativa OS-truppen


Tänkte jag skulle hylla de stackarna som ligger strax utanför OS-truppen och inte fick följa med till Storbritannien. Det var dock svårare än väntat att välja ut 22 stycken och jag tycker fortsatt det finns gott om kvalité kvar även efter dessa. Jag har valt att satsa ungt och på spelare som visat fin form under våren i Sverige 2. Här finns knappt någon mästerskapsrutin alls, men jag tror ändå inte de skulle göra bort sig i OS.

Tyresös Carola Söberg har en bra vår bakom sig i Damallsvenskan med sitt Tyresö och försemålvakt. Högst räddningsprocent och flest nollor har hon men har också fått färre skott mot sig än de flesta andra målvakterna. På bänken finns Susanne Nilsson som fått en massa fler skott på sig och har en imponerande räddningsprocent för att tillhöra ett bottenlag. Stärker ytterligare bilden att AIKs problem inte ligger hos målvakt och försvar. Umeås mycket rutinerade Caroline Jönsson finns med som reserv.

En backlinje med två skickliga ytterbackar från Kopparbergs/Göteborg FC. Både Catrin Johansson och Marlene Sjöberg är starka och lugna i defensiven och duktiga på att fylla på i offensiven. LdBs superlöfte i defensiven, Amanda Ilestedt, får ta mittbacksplatsen tillsammans med Jitex stora ledare Sofia Karlsson. Ingen av dem har riktigt varit med i OS-snacket men har varit starka hela våren. På bänken finns Linköpings jämna och stabila ytterbackar Jessica Samuelsson och Maja Krantz samt en rutinerad men något matchotränad Sara Larsson som tillför ett par portioner rutin om det skulle behövas. Som reserv finns Johanna Frisk som också gjort en mycket bra vår men haft lite skadeproblem på slutet.

Lisa Ek är en given spelare på mittfältet efter en helt fantastisk vår. Där placerar  jag också Umeås Emmelie Konradsson som jag tycker har utvecklats en hel del nu när hon får ta större ansvar när många stjärnor lämnat laget. Sedan blir det en liten chansning med Vittsjös Sandra Adolfsson som bara blir bättre och bättre för varje match i Damallsvenskan. Stor och stark bollvinnare som även kan spela på kanten om vi behöver byta spelsystem. Det blev lite tunnt på bänken men här finns Linköpings Lollo Fors och en giftig vänsterfot att sätta in antingen på mittfält eller i anfall. KIF Örebros Sara Larsson är  inte ett helt dumt alternativ som defensiv mittfältare. Kanske skulle reserven Petra Larsson fått vara med i laget ändå, ah, det är lurigt att vara fejk-förbundskapten.

I anfallet satsar vi på formstarka utropstecknena Sofie Andersson och Elin Rubensson. Här finns det gott om löpvilja och målfarlighet. De kommer löpa på alla bollar från mittfältet och skarvar och instick från Sara Lindén som både är skicklig på ytan mellan försvar och mittfält och på de små ytor innanför straffområdet som hon ofta hittar. På bänken finns också Jitex mycket lovande Fridolina Rolfö, ung men stor och stark. Ytterligare en joker med en massa snabbhet att byta in för kontringsspel finns  i Kristianstads något underskattade Elin Nilsen. Som reserv finns ytterligare en Jitexspelare, en ständigt hårt arbetande Sofia Skog.

Som sagt, fin bredd tycker jag nog vi har på de flesta positioner för nu har jag ju ändå inte tagit med spelare som Emma Lundh, Hanna Pettersson, Anna Lindblom, Amelie Rybäck, Alexandra Nilsson, Jane Törnqvist, Karin Lissel, Marina Pettersson-Engström, Mia Carlsson, Maria Karlsson, Sofie Persson, Therese Björck, Stephanie Öhrström, Maja Åström, Linnea Liljegärd, Josefin Johansson, Maria Nordbrant, en formastark Malin Diaz och säkert finns det fler som borde nämnas.