Sverige – Brasilien 0-2

sverige_brasilien1Sverige lyckades inte upprepa målsuccén mot Tyskland utan föll med 0-2 mot Brasilien. Det var ett ganska blekt Brasilien men ett ännu blekare Sverige i en ganska tråkig match.

Två insläppta på fasta situationer (direktfrispark o straff) men annars i stort en ok försvarsinsats från svensk sida med få chanser för motståndarna. Dock extrem uddlöshet framåt, och det mot ett inte särskilt vasst spelande motstånd..

Sverige inleder matchen stabilt och har ganska bra kontroll på Brasilien. Något riktigt bra spel får dock aldrig Sverige igång men man lyckades åtminstone pressa Brasiilien så att inte heller de fick igång något spel. Chansfattigt värre genom hela matchen men Marta gav Brasilien 0-1 med en frispark som gick stolpe-Lindahls rygg-mål.

I andra halvlek blev det oerhört tydligt hur viktigt det är för det offensiva spelet att åtminstone ett par av nyckelspelarna finns på planen. Nu var det istället något av en B-uppställning där nästan ingen i dagsläget ser utt vara med i en VM-startelva. Utan Seger, Asllani och Sjögran fanns nästan ingen kreativitet kvar och utan Jakobsson och Schelin ingen riuktigt spets där framme. Brasilien punkterar matchen med 0-2 straff (Andressa Alves) efter att Thunebro fällt Marta.

Bäst på planen var Marta och Caroline Seger i första halvlek. I övrigt var det väl ingen i något av lagen som direkt imponerade på mig. Seger byttes ut i halvtid och Marta försvann lite i andra halvlek. Caroline Seger var egentligen den enda som visade hög klass i Sverige denna dag.

Jag vet inte om någon av de nya egentligen stärkte sina chanser att nå en svensk VM-startelva. Hela det svenska försvaret klarar sig trots två insläppta mål ganska bra matchen igenom, men det berodde ju också mycket på att Brasilien var ovanligt blekt offensivt.

Svårt därför att bedöma de nya mittbackarna Charlotte Rohlin och Emma Berglund. Rohlin orsakade frisparken där Marta satte 0-1 men var ändå den av de två mittbackarna som jag tycker kändes lite tryggare i sitt spel. Jag väntar fortfarande på att Emma Berglund ska dominera lite mer i sin mittbacksroll.

På ytterbacksposition orsakade visserligen Sara Thunebro orsakade visserligen straffen men var annars riktigt bra i defensiven på sin högerkant men däremot väldigt lite delaktig i offensiven. På andra kanten spelade Jessica Samuelsson upp sig rejält från matchen och gör en ganska bra första halvlek.

Bristen på vassa yttermittfältare blev åter tydligt i denna match där Lina Nilsson och Olivia Schough tog hand om kanterna. Mellan dem på mitten spelade Lisa Dahlkvist. De kämpade på men skapade inte särskilt mycket och överhuvudtaget fungerade samspelet mellan mittfältarna dåligt och det var väldigt få tillfällen under matchen där man lyckades få till något bra passningsspel och längre anfallssekvenser.

Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani spelade första halvlek men deras samarbetet var inte direkt klockrent heller idag. Sofia Jakobsson visade stor löpvilja även nu och var den i Sverige som var närmast att skapa något.

I andra halvlek byttes Antonia Göransson och Jenny Hjohlman in som nytt anfallspar men de hade inledningsvis mycket svårt att skapa något och spelade inte alls med samma energi. Jenny Hjohlman var den piggare av de två och lyckades ändå skapa ett par chanser med sin snabbhet och teknik och borde ha gjort minst ett mål.

Hedvig Lindahl kunde kanske ha fått ut Martas frispark utanför stolpen. Nu gick den istället stolpe-rygg-in. Lindahl tvingades utgå med en handskada med halvtimmen spelad.  Carola Söberg kom in och gjorde en strålande reflexräddning i slutet av första halvlek. I övrigt hade hon inte spå mycket att göra men kändes stabil. Räddade nästan den lite tama straffen i andra halvlek.

Linda Sembrant kom in i halvtid på Segers plats. Det är position som hon bara kan fylla som bollvinnare för i övrigt har hon ju helt enkelt inte Segers stora spel i sig.  Malin Diaz kom in strax därefter för Dahlkvist men vägde lätt och hade inte mycket boll. Marija Banusic fick dryga tio minuter på slutet men hann aldrig riktigt komm ain i matchen.

Övriga resultat: Norge – Island 1-0, USA – Schweiz 3-0, Frankrike – Danmark 4-1, Tyskland – Kina 2-0, Japan – Portugal 3-0

Mycket talar just nu för att USA och Frankrike kommer att mötas i final.