Sverige – Danmark 1-0


Sverige besegrade Danmark med 1-0 och tog kommandot om gruppsegern i kvalgruppen. Inget bländande svenskt spel men en seger efter mål av just Caroline Seger inför 11244 på Gamla Ullevi. Lite tankar om den första dryga timmen av matchen som jag fick se innan mitt internet tvärdog.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om matchen. Sverige spelade oväntat defensivt, antagligen för att verkligen sätta defensiven i det nya spelsystemet, vilket gjorde att Danmark fick styra spelet ganska mycket. Det känns ju inte så bra på hemmaplan men samtidigt klokt att se till att ligga rätt och utgå från defensiven, vilket vi inte sett många gånger under Pia Sundhages ledning.

Nog märks det att det är ett nytt spelsystem och att det var det första riktiga testet. Det kändes stundtals som att spelarna hade sådant fokus på att ligga rätt i positionerna att de glömde att spela fotboll.  Försvarsspel och omställningar på danska misstag var dagens recept och det hade säkerligen gett ytterligare mål med bättre passningsspel och avslut.

Det är också lite så jag gärna vill att Sverige ska spela, framförallt mot tuffare motstånd än Danmark. När spelsystemet sitter får vi dock förhoppningsvis se lite mer rörelse i det svenska spelet så att vi kan få lite längre anfall, fler passningsalternativ och fler lite oväntade löpningar för motståndarna att hantera.

Det var ju oerhört dumt av mig att utropa det danska målvaktsspelet som den svaga länken i laget. Stina Lykke Petersen storspelade och höll kvar Danmark i matchen i första halvlek när hon räddade flera svenska frilägen med kvicka utrusningar. Lykke Petersen är också vass, längs marken, och sattes inte på några större prov i luftrummet där hon har sin svaga sida.

Samspelet mellan de svenska anfallarna var inte speciellt bra och passningsspelet överlag ganska dåligt. Tur då att Caroline Seger (bäst i Sverige denna dag) äntligen fick en lite offensivare roll och hon briljerade stundtals i med fina framspelningar. Nu hjälpte ju dock inte när forwards inte satte lägena.

Exempelvis Olivia Schough missade ett par heta lagen, men jag tycker ändå att hon åter är bäst av de tre anfallarna. Någon stor målskytt är hon inte men mycket hög klass i framspelningen till Seger vid målet av den Damallsvenska assistligavinnaren.

Lotta Schelin gör åter en ganska blek insats och lyckas inte riktigt med sina ryck, dragningar och avslut just nu. Jag tycker det är dags att ge någon annan chansen när hon inte visar bättre form. Sofia Jakobsson gör väl heller inte någon supermatch men är åndå mer lite mer aktiv men och nog vill jag fortsatt se lite mer olika spelartyper i anfallet.

Lisa Dahlkvist blandade och gav väldigt i passningsspelet och jag hade också önskat att se henne ta en och annan djupledslöpning men det svenska mittfältet låg ofta väldigt lågt och det var bara Caroline Seger som stundtals hann upp i offensiven innan de korta anfallen var över. Stabil comeback av Petra Larsson vars långa boll till Schough satte igång anfallet vid målet.

Backlinjen  och Hedvig Lindahl hade hyfsat bra koll under första timmen där Danmark inte kom till så heta lägen. Elin Rubensson var en av få som tog rejäla offensiva initiativ och känns som ett ganska bra alternativ som högerfotad vänsterback eftersom hon med sin snabbhet kan ta sig runt eller som idag rusa rakt in i straffområdet och försöka komma till avslut.