Sverige-Island 6-1

Sverige visade spelglädje och körde fullkomligt över ett ruskigt blekt Island som åkte på sin största förlust på tretton år när siffrorna skrevs till hela 6-1. Island ställde i första halvlek inte upp med sin bästa offensiva uppställning och lyckades knappt få ett skott på mål.  Islands backlinje var däremot ordinare och det måste kännas mer oroande för förbundskapten då det såg både trögt och tafatt ut matchen igenom. Från svensk sida var det en solid insats med anfallsfotboll under 90 minuter utan någon ordentlig svacka alls där man tillät Island att komma in i matchen.

Det var glädjande att se anfallsamarbetet mellan Lotta Schelin, Kosovare Asllani och Antonia Göransson som fungerade riktigt bra i första halvlek. Antonia Göransson och Kosovare Asllani var de spelare som stack ut mest idag. Göransson sprintade gång på gång ifrån den isländska backlinjen och Asllani var inblandad i samtliga svenska mål som gjordes när hon var kvar på planen. 1-0 kom tidigt i matchen när Schelin spelade fram Göransson och Kosovare Asllani stötte in returen på hennes skott. Asllani lade sedan upp bollen för Sara Thunebro som gjorde 2-0 med ett nytt drömskott från distans och idag var det definitivt inte något inlägg. Lotta Schelin satte sedan 3-0 i slutet av första halvlek på en målvaktsretur på Asllanis skott efter att hon först vackert fintat bort det isländska försvaret. Innan halvtidsvilan hann även Marie Hammarström lugnt lägga in 4-0 efter att Asllani nickat ner Thunebros inlägg framför fötterna på henne.

Mardrömmen fortsatte för Island i början av andra halvlek när Antonia Göransson kom runt på kanten och spelade fram Asllani till 5-0. Bara minuten senare nickade Lotta Schelin in ytterligare ett mål som dock felaktigt dömdes bort då domaren tyckte inbytta Susanne Moberg var på bollen med handen. De båda fick dock sin revanch efter dryga timmen när isländska försvaret inte fick bort Lotta Schelins inspel och Susanne Moberg satte 6-0.

I andra halvlek fick Carina Holmberg debutera när hon bytte av Caroline Seger på det centrala mittfältet och gjorde det riktigt bra. Hon behöver nog få lite fler matcher på den här nivån för att komma in i tempot ordentligt, men jag ser gärna de passningsfötterna fler gånger i svenska landslaget. Positivt överraskad. Även Hanna Folkesson (ersatte Lisa Dahlkvist) fick chansen och stod åter för ett hyfsat inhopp men får lite minus för den missade nickduellen som ledde till att Hólmfríður Magnúsdóttir nickade in Islands reducering till 6-1.

Backlinjen stod för en stabil insats och stoppade ganska enkelt Islands tafatta försök till anfallsspel. Nilla Fischer såg mer resolut ut idag, men gjorde en rejäl rensningstabbe som kunde ha gett isländskt mål. Det var också en av väldigt få gånger som svenska försvaret hade problem. Kanske kunde man hoppas på lite mer i offensiven av Lina Nilsson men det är väl dumt att klaga på offensiven en dag när Sverige gör sex mål. Jessica Samuelsson och Malin Levenstad fick också lite speltid i andra halvlek när de bytte av Sara Thunebro och Emma Berglund.