Sverige – Kina 3-0

Sverige besegrade Kina med 3-0 och vinner sin grupp i Algarve Cup. Alla de svenska målen kom i första halvlek där Sverige var riktigt effektivt och jag tycker nog att 3-0 var klart i överkant. Kina var väl så bra under första halvtimmen och lyckades också skapa en del problem för det svenska försvaret med sin höga press. Laget saknade dock riktig spets i offensiven.

1-0 (5′) av Kosovare Asllani efter fint samarbete med Lotta Schelin. 2-0 (33′) straff av Lotta Schelin efter att Hanna Folkesson fällts i straffområdet. 3-0 (39′) lyckades Sofia Jakobsson nicka in på en hörna som hon själv ordnat.

När Sverige fick in 3-0 kändes det som om luften gick ur kinesiskorna och Sverige tog över totalt. Sverige tappade sitt passningsspel en bit in i andra halvlek när Kosovare Asllani, Caroline Seger och Hanna Folkesson alla hade lämnat planen. Kinesiskorna hade dock ingen energi kvar för att lyckas utnyttja det och Sverige hade bra koll på läget men spelade klart sämre anfallsfotboll.

Sammantaget en fin svensk insats där främst passningsspelet höjdes ett snäpp. Jag önskar fortfarande att man skulle kunna lyckas skapa lite fler heta lägen för denna var det riktigtt bra effektivitet som låg bakom storsegern snarare en en kavalkad av målchanser. Jag tycker kanske också att Kina får lite väl stora ytor på offensiv tredjedel i inledningen av matchen.

Några korta tankar om spelarinsatserna. Egentligen ingen som riktigt glänste under matchen men samtliga spelare står för bra insaster och då blir slutresultatet också bra.

Carola Söberg gör det bra i målet och känns tryggare och säkrare än tidigare under vintern. Inga misstag och ett par fina räddningar.

Nilla Fischer gör en bra match och jag tycker hon är bäst defensivt av försvararna idag.  Emma Berglund förstärkte dock nog sina chanser att nå en VM-startelva med en stabil match där framförallt hennes passningsspel var klart bättre än det varit den senaste tiden.

Elin Rubensson svajade lite onödigt ett par gånger i defensiven, men gör en bra match offensivt precis som Lina Nilsson som på nytt gör en stabil match som vänsterback. Det blir svårt att konkurrera ut dem nu.

Caroline Seger gör inte sin bästa match men är ändå stabil precis som Hanna Folkesson som fixade straffen. Therese Sjögran visade på nytt sin passningsskicklighet  med ett par avgörande pass och gör en bra match.

Kosovare Asllani var lysande vid första målet och gör en bra halvlek innan hon blir utbytt. Sofia Jakobsson jobbade åter stenhårt, men nog får hon ut lite mer när hon spelar anfallare. Ändå en bra match och mål igen. Lotta Schelin behövde bara fem minuter för att visa sin klass.

Jenny Hjohlman spelade andra halvlek och gör en klart godkänd insats men får inte till det där lilla sista.  Lisa Dahlkvist kom in för Folkesson en bit in i andra och gjorde en kämpainsats som vanligt och känns inte Dahlkvist lite rappare i år? Linda Sembrant kom samtigt in och bytte av Seger men åkte på en skada i slutet av matchen.

Eftersom Sverige blev sämsta gruppetta och Tyskland blev bästa grupptvåa väntar nu ett nytt möte mot tyskorna i bronsmatchen på onsdag. Lite trist med samma motstånd men samtidigt bra att få en match till mot absolut toppmotstånd.

Övriga resultat: Portugal-Danmark 2-2, Japan-Frankrike 1-3, USA-Island 0-0, Schweiz-Norge 2-2, Brasilien-Tyskland 1-3.

Ramona Bachmann har lämnat turneringen skadad, återstår att se hur allvarligt och om Champions League-kvartarna är i fara..