Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Norge 1-0

Sverige fick en drömstart på OS-kvalet och matchen när Lisa Dahlkvist redan efter tre minuter satte 1-0 mot Norge vilket även blev segermålet. Sverige spelade med helt annan energi och annat självförtroende än i VM och jobbade för varandra matchen igenom. Härligt att se.

Matchen var dock väldigt jämn och båda lagen hade chanser att göra mål. Norge lyckades några gånger med fart ta sig igenom det svenska försvaret men hade svaga avslut eller Hedvig Lindahl i vägen. Sverige skapade sitt vid fasta situationer där det av och till blev rörigt i norskt straffområde.

Väldigt böljande spel i första halvlek men ett litet övertag för ett offensivt  Sverige som också efter målet fortsatte att pressa norskorna på egen planhalva. Det gjorde att Norges båda anfallsstjärnor Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg fick bollen väldigt sällan och det var en mycket lyckosam och smart taktik.

Sverige valde inte att lägga sig tillbaka och bevaka sin ledning i andra halvlek utan satte hård press på norskorna som hade problem att få upp bollen i offensiven. Sverige hade full kontroll första delen av andra halvlek medans det blev rejält nervöst under den andra halvan när Norge gick allt hårdare för kvittering.

Lite tankar om spelarna. Det blir mycket hyllningar nu för det var en härlig laginsats från svensk sida. Godkänt på alla fötter denna gång.

Hedvig Lindahl hade klart mer att göra än motståndarmålvakten men står för en mycket stabil insats bortsett en del svaga utsparkar. Flera bra räddningar och allmänt alert.

Linda Sembrant dominerade i luftrummet och gör en bra match. Även Nilla Fischer gör en bra match. Båda mittbackarna lyckades ofta bryta tidigt och satte sig i få löpdueller mot snabba norskor.

Även Magdalena Ericsson gör en riktigt bra match och slår ju inlägget till målet. Elin Rubensson var den som kändes svajigast i försvaret och gick bort sig några gånger och kunde ha varit lite mer följsam i sitt försvarsspel.

Lisa Dahlkvist behåller toppformen och gör en ny toppmatch. Åter en av de bästa i Sverige och stor matchvinnare med sitt mål. Även bolltrygga Caroline Seger gör en utmärkt match och lugnade ner spelet när det behövdes.

Emilia Appelqvist gör också en bra match och orkade jobba hårt både defensivt och offensivt matchen igenom. Ytterst nära att kontra in 2-0 i slutskedet.

Sofia Jakobsson sprang som vanligt mycket och hade många bra lägen att göra något i offensiven men hade åter problem med det sista avgörande momentet. Olivia Schough jobbade också som vanligt hårt men fick inte heller till det lilla sista.

Lotta Schelin gör en mycket bra match. Hon briljerade inte i offensiven, men oj som hon jobbade för laget hela matchen igenom. Höll sig dessutom hela tiden spelbar. Kul att se.

Pauline Hammarlund fick hoppa in men hade inte så stor påverkan på spelet denna gång. Emma Berglund kom in i slutet som extra mittback när Sverige skulle säkra segern.

Svårt att vara kritisk mot något när vi nu äntligen besegrar mardrömsmotståndaren Norge i en viktig match. Möjligtvis borde vi kunna komma till fler avslut på mål för Norges unga målvakt testades egentligen bara vid fasta situationer.

Holland besegrade Schweiz med 4-3 (Melis 29′ (straff), Miedema 56′, van den Berg 61′, van de Sanden 62′ – Humm 4′, Kiwic 74′, Bachmann 83′) i den andra matchen. Det är alltså ett Schweiz som behöver poäng mot Sverige i nästa match.

9var till Sverige – Norge 1-0