Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Schweiz 1-0

Sverige besegrade Schweiz med 1-0 och har ett bra läge att nå OS när en match återstår. Man får inte förlora mot Holland i sista matchen men oavgjort räcker för avancemang. I dagens möte var den svenska vinsten ett av få glädjeämnen i en dålig fotbollsmatch där jag tycker Sverige i det stora hela står för en ganska svag insats och vinner tack vare att man möter en ännu svagare motståndare.

Det var två ganska passiva lag som inledde matchen. Jag hade förväntat mig ganska hård press från det schweiziska mittfältet men där kom man nästan med en B-uppställning och hade inte så mycket att säga till om.

Att  Schweiz kom till start med en, i ärlighetens namn, ganska svag startelva lyckades dock inte Sverige utnyttja särskilt bra. Det svenska passningsspelet var stundtals bedrövligt och bollarna gick ut över kantlinjen nästan lika ofta som de gick till medspelare. Mottagningar, bollbehandlingar och avslut var inte mycket bättre.

I slutet av första halvlek får Sverige ändå ett mål, men även det lite tveksamt och borde nog ha varit offside om nu inte Lotta Schelins ribbskott som studsade ner vid mållinjen redan var inne i det första läget. Den bollen kom ut till Lisa Dahlkvist som skickade bollen mot mål där Caroline Seger nickade in den alldeles vid mållinjen.  1-0 till Svberige i halvtid.

Det svenska var i korta perioder mer kontrollerat i andra halvlek där dock Schweiz i andra perioder såg till att göra det rejält darrigt i det svenska försvaret. Så väldigt många heta chanser lyckades dock inte schweiziskorna skapa och Sverige orkade jobba i defensiven hela vägen och höll undan till seger.

Precis som senast lyckas inte Sverige spela sig fram till särskilt många heta chanser och det är åter nästan bara vid fasta situationer som motståndarmålvakten testas. Lyckligtvis jobbar hela svenska laget åter hårt för varandra och det var det som säkrade ännu en härlig seger.

Lite korta tankar om spelarna:

Hedvig Lindahl gör åter en väldigt säker insats i målet och där finns inte mycket att klaga på.

Jag tycker också att de båda nykomlingarna i backlinjen gör riktigt bra matcher.Emma Berglund kändes väldigt trygg och utnyttjade sin snabb till att snabbt komma upp i rygg på de schweiziska anfallarna så att de inte hann vända upp. Jessica Samuelsson kändes också stabil i defensiven och det var ofta när hon klev fram som Sverige hotade i offensiven.

Linda Sembrant var åter bra i luften, samarbetet med Berglund utmärkt, men passningsspelet rent svagt. Det var det stundtals också från Magdalena Ericsson som jag dock ändå åter tycker gör en riktigt bra match. Bra defensivt, bra hörnor och ett vasst inlägg i slutet som förtjänade ett bättre öde.

Lisa Dahlkvist och Caroline Seger ser till att mittfältet åter är stabilt och även om de inte gör några supermatcher offensivt så har de ändå ganska bra kontroll på defensiven. Josefin Johansson fick spela första halvlek men kändes inte lika trygg i sin roll som Emilia Appelqvist i förra matchen.

Sofia Jakobsson var inte vän med bollen och det är synd för hon fick den ganska ofta men lyckades sällan skapa något riktigt farligt. Bör nog nicka in tvåan i andra halvlek. Hårt jobb som vanligt och fixade några hörnor. Olivia Schough var tämligen osynlig i första halvlek men kom bättre med i matchen när hon spelade på mittfältet i andra halvlek.

Lotta Schelin jobbar ganska bra även denna match men måste göra det bättre i superläget hon fick gratis i första halvlek. Ser dock till att Sverige lyckas låsa fast bollen lite i offensiven i andra halvlek. Stina Blackstenius kom in i halvtid och gör en pigg insats. Det kändes klart farligare när hon hade bollen än de andra anfallarna och det såg ut som om de schweiziska försvararna tyckte det samma.

Nilla Fischer kom in i slutet för att säkra upp defensiven. Kunde dock ha ställt till det när hon orsakde en frispark i farligt läge i slutminuten.

Norge besegerade Holland med 4-1 i den andra matchen och Norge har god chans att på målskillnad ta sig till OS om Holland besegrar Sverige samtidigt som norskorna besegrar Schweiz. För Sverige gäller alltså minst oavgjort mot Holland för avancemang. Holland går till OS om de vinner mot Sverige och Norge tappar poäng eller om de hämtar in Norges klart bättre målskillnad.

13var till Sverige – Schweiz 1-0