Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Skottland 1-0

Någon målfest blev det inte men Sverige lyckades till slut besegra Skottland med 1-0. Sverige ägde matchen får start till mål men hade åter stora problem att få rätt tajming i de avgörande passningarna/löpniogarna/avsluten.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om matchen. Bra att Sverige dominerar så pass stort men det är ändå en känsla av besvikelse man sitter kvar med. Offensivt fungerar det fortsatt helt enkelt inte tillräckligt bra. Över till lite tankar om spelarna istället.

Försvaret sattes inte på några större prov och Hedvig Lindahl i mål behövde väl knappt göra en enda räddning. Hon var dock uppmärksam och avstyrde en del skotska försök till kontringar

Jessica Samuelsson fick spela 90 minuter igen så att det är bara hoppas att hon inte får några känningar igen efter det här landslagslägret. Ny outtröttlig insats på högerkanten där hon kom runt gång på gång. Men för många dåliga inlägg/inspel.

Jonna Andersson hade fortsatt svårt att komma med i det offensiva spelet och byttes i halvtid ut mot Hanna Glas som tog för sig mycket mer i offensiven och gjorde assist till målet. Problemet är ju att hon testats för lite i defensiven mot bra motstånd eftersom hon är en av många spelare som i bästa fall fått göra kortare inhopp. Sannolikt blir hon därför också inhoppare i EM när Sverige behöver jaga mål.

Mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant hade en lugn dag på jobbet. Magdalena Eriksson gör ett bra inhopp för Sembrant i andra halvlek.

Caroline Seger var matchens mittfältsgigant och bäst i Sverige. Rörde sig över enorma ytor under matchen och hade hög kvalitet i sitt spel både offensivt och defensivt. Fick till slut också nicka in segermålet. Lisa Dahlkvist var stabil och bjöd på en del fina spelvändningar.

Anfallsparet Lotta Schelin och Fridolina Rolfö tycker jag gjorde en bättre match mot USA. Som vanligt mycket energi hon Olvia Schough, men det blir hela tiden bara nästan bra. Stark första halvlek av Kosovare Asllani som jag dock fortsatt gärna skulle vilja se komma in li oftare sentralt.

Piggt inhopp av Stina Blackstenius som dock missade ett par väldigt bra målchanser. Även Pauline Hammarlund gör också ett piggt inhopp men det är så dags att komma på nu att hon kan vara ett alternativ på mittfältet. Hon känns dessutom mer som en naturlig målskytt än övriga kantalternativ.

Eskilstunas mittback Vaila Barsley spelade nog in sig i den skotska EM-startelvan. Hon ägde  luftrummet och spelade uppoffrande matchen igenom. Hon fungerade också väldigt bra tillsammans med Joelle Murray och jag skulle nog överväga att satsa vidare på det mittbacksparet i EM trots att de spelat så lite tillsammans.

9var till Sverige – Skottland 1-0

 1. Erik says:

  Vet inte om man blev så mycket klokare efter dessa två landskamper, men som jag ser det tror jag Pias EM-trupp kommer se ut på följande vis:

  Hedvig Lindahl
  Hilda Carlén
  Emelie Lundberg

  Nilla Fischer
  Linda Sembrant
  Magdalena Ericsson
  Jessica Samuelsson
  Jonna Andersson
  Hanna Glas
  Emma Berglund

  Caroline Seger
  Lisa Dahlkvist
  Kosovare Asllani
  Olivia Schough
  Hanna Folkesson
  Josefin Johansson
  Lina Hurtig
  Petra Andersson

  Lotta Schelin
  Stina Blackstenius
  Fridolina Rolfö
  Mimmi Larsson
  Pauline Hammarlund

  I en drömvärld hade jag gärna fått in Malin Diaz för Hurtig eller Andersson och jag tror att Hammarlund skulle bidra mycket mer i en mittfältsposition. Vad tror du?

 2. Erik says:

  Självklart ska Rubensson in, förmodligen på Petra Anderssons beskostnad.

 3. Martin says:

  Själv hade jag velat få in Marija Banusic, det närmaste vi har till en Josefine Öqvist som är en spelartyp som saknats enda sedan hon la skorna på hyllan. Jag talar förstås om x-faktorn, en spelare som kan göra det lite oväntade och inte alltid analyserar lägena utan går mer på instinkt. Perfekt att slänga in när man kört fast och måste försöka ändra en matchbild.

  Vad gäller matchen så var det väldigt synd att Tove Almqvist inte fick spela, hon är ändå den spelare som imponerat mest på mig hos serieledarna i år vilket säger en del med tanke på vilka spelare hon konkurrerar med där. Jag tycker också att Eriksson visat att hon borde gå före Sembrant, defensivt är hon kanske inte lika bra men offensivt är det klasskillnad och vi behöver hennes vassa hörnor i matcherna.

 4. Anonym says:

  Lilie persson kommentar om varför Marija i te är med är nog bland det dummaste jag läst. Är cirkusvarning på damlandslaget. Dessa amatörer (de är amatörer som är kvar på grund av svåger politik och ett evigt ryggdunkande) måste bort så snabbt som möjligt om vi ens ska ha en chans att ta in på USA och Tyskland. Snart kommer vi bli omsprungen av England, Frankrike, Spanien, Danmark m.m.

 5. Filip says:

  Ja ta in Banusic i truppen,då vinner vi förmodligen EM.

 6. Anonym says:

  Hur många mål gör Sverige? Vinner EM? Förmodligen inte, men vi hittar nog nätet oftare. 1-0 mot Skottland är inte okej. Och anfallsspelet är ju sjukt dåligt.

 7. Anonym says:

  Sen sa jag aldrig att Sverige skulle vinna EM. Utan retoriken från förbunds håll är katastrofal. Säg ingeting iskall. Ja amatör ut i fingerspetsarna.

 8. Anonym says:

  Självklart borde det finns rum för Banusic i EM-truppen. Argumentet att man skall kunna spela på flera positioner var rimligt i OS, då truppen var mindre och Banusic inte heller lika bra. Nu borde hon ju antingen spela från start eller vara en spelare att kasta in för att förändra matchbilden om det behövs.