Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige till OS!!!

Holland gav Sverige en rejäl match men med 1-1 säkrades ändå den svenska OS-platsen. Underbart!

Första halvlek var väldigt lik den mot Schweiz från svensk sida med väldigt hafsigt och svagt passningsspel. Denna gång mötte man en motståndare som hade energi och kvalitet nog att dra nytta av det och med klart bättre passningsspel kunde holländskorna dominera i första halvlek.

Målet kom tidigt när Manon Melis fick stå helt fri på högerkanten och måtta in ett fint inlägg till Vivianne Miedema som satte 1-0. Man skapar ytterligare ett par bra lägen och kunde gett Sverige rejäl uppförsbacke. Sverige var närmast helt ofarligt och lyckades inte skapa något med det egna spelet.

Holland hade flyttat ner Kelly Zeeman som mittback och hon gjorde en alldeles utmärkt match bortsett från ett mycket kostbart misstag i slutminuten av första halvlek. Hon misslyckas helt med passningen hem till målvakten och en påpasslig Olivia Schough kommer helt fri och sätter 1-1.

I andra halvlek orkar inte holländskorna hålla energin uppe och Sverige får ganska god kontroll på matchen utan att direkt spela bländande fotboll. Man lyckas dock skapa en del chanser och Olivia Schough och Stina Blackstenius får båda utmärkta lägen att avgöra. Holländskorna lyckas inte skapa särskilt mycket men på övertid får Miedema chansen att avgöra, men skjuter över.

Lite tankar om spelarna.

Hedvig Lindahl gör åter en stabil insats men får åka hem och träna utsparkar.

Pia Sundhage valde att byta ut Magdalena Ericsson mot Elin Rubensson. Tanken förstås att få in mer speed mot Manon Melis. Det blev kanske helt succé och lite märkligt att byta ut den enda spelaren som haft precision i offensiven.

Jag tycker att Jessica Samuelsson och Linda Sembrant är bäst i det svenska försvaret och kändes trygga i sina ageranden. Lite mer blandad kompott ftån Nilla Fischer och Elin Rubensson som jag tycker få ta på sig baklängesmålet. Ingen press av Rubensson och Fischer tappar kontrollen på Miedema.

Caroline Seger klart bästa av mittfältarna och den enda som kunde hålla i bollen i det svenska laget. Lisa Dahlkvist var ovanligt svag i passningsspelet. Emilia Appelqvist kämpar och sliter men får inte ut så mycket av sitt spel.

Inte mycket anfallsspel idag heller. Jag tycker åter att Lotta Schelin är bäst av starttrion i offensiven tills hon blir utbytt efter knappa timmen. Olivia Schough och Sofia Jakobsson står för en ny stor arbetsinsats men har åter väldigt svårt att skapa heta lägen bortsett något tillfälle i andra halvlek. Stina Blackstenius gör åter ett piggt inhopp och skapar en del även idag.

Härlig kämpaglöd tog oss dit men Sverige har en hel del att jobba på inför OS, inte minst passningsspelet och det spelet i offensiven.

En viktig fråga är vem som ska ha den offensiva rollen på mittfältet. Caroline Seger har helt klart saknats där när hon nu haft en mer defensiv roll. Hurtig, de Jongh, Asllani och Folkesson är namn som saknats nu men kan bli aktuella, eller varför inte Schillgard? Vem vet vad som händer under våren och sommaren. Alternativet är förstås att flytta upp Seger lite högre om man hittar någon annan grovjobbare man känner sig trygg med där bakom.

Man måste också få ut betydligt mer av anfallarnas hårda jobb och få till något slags samspel dem emellan. Jag hoppas man hinner testa lite olika konstellationer innan OS. Inte mycket som tyder på det med tanke på hur man matchat under denna turnering. Bollarna i djupled från mittfält och backlinje måste också hålla högre kvalitet.

Försvaret har överlag varit bra även om panikslaget av och till och kanske lite för lätt. Magdalena Ericsson och Jessica Samuelsson bör ha spelat in sig som de absoluta förstavalen på kanterna. Nilla Fischer och Linda Sembrant lär man fortsätta satsa på som mittbackar med Emma Berglund som en utmärkt reserv.

16var till Sverige till OS!!!