Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – USA 0-1

Måltorkan mot starka landslag fortsätter för Sverige men det fanns ändå en hel del positivt att ta med sig från förlusten med 0-1 mot USA. Sällan har man väl sett Sverige ha ett sådant spelmässigt övertag mot USA.

I första halvlek fick jag se ett försvarsspel som jag verkligen gillar. Det var aggressivt, rejält och energifyllt på alla fötter över hela planen men kändes åndå välorganiserat.

Energin som fanns i försvarsspelet hängde också med i anfallsspelet där många spelare var aktiva och hade bra rörelse. Det gav också ett bättre svenskt passningsspel.

Ett problem kvarstår och det handlar om de avgörande passningarna och avsluten. För trots en ganska klart spelövertag i första halvlek var det chansmässigt jämnt och de riktigt heta chanserna saknades för svensk del.

Inte riktigt samma enerigi och intensitet i spelet i andra men det kändes inledningsvis ändå som att Sverige hade väldigt bra kontroll på matchen. Då kontrade USA in segermålet och Sverige tappade också sitt spel litegrann. Ett par bra kvitteringschanser fanns men några mål blev det inte.

Lite tankar om spelarinsatserna

Lotta Schelin fortsätter att visa toppform i landslaget och även om det inte blir några mål så gör hon en lysande insats, inte minst med ett fantastiskt defensivt jobb med massvis av bollvinster.

Fridolina Rolfö ser också ut att vara på god väg tillbaka i form och kompletterade Schelin bra i första som stark uppspelspunkt. Byttes ut i halvtid när  Mimmi Larsson äntligen fick lite mer speltid. Hon hade dock svårt att komma loss och fick väl i och för sig inte så många bra djupledsbollar att jobba på.

Olivia Schough visar en stigande formkurva och gör en stark arbetsinsats. Det är fortsatt den där sista lilla finessen i passningsspelet som inte sitter. Byttes ut i andra halvlek och lite oväntat kanske  att Julia Spetsmark fick en halvtimme, hon som kom allra sist in i truppen. Lite passningsslarv inledningsvis men tog för sig mer och mer.

Kosovare Asllani gör också hon en bra match i sin 100:e landskamp. Möjligtvis att man vill att hon oftare ska komma i lägen för att slå den avgörande passningen. Bara en vass målvaktsräddning hindrade Asllani från att kvittera i slutet av matchen.

Caroline Seger visar ingen ringrostighet i spelet utan gör en utmärkt match igen. Dominerade på mittfältet. Hon ser för övrigt ut att trivas betydligt mer i sin lite friare landslagsroll än sin defensiva Lyon-roll. Lisa Dahlkvist tycker jag också lyfte sig ett snäpp och kompletterade Seger bra.

Jessica Samuelsson är bäst i det svenska försvaret. Rejält försvarsspel och en himla massa löpmeter. Hennes löpningar längs högerkanten är Sveriges mest pålitliga anfallsväg. Jag hoppas ändå att hon får vila mot Skottland för här får det inte bli mer skadekänningar.

Nilla Fischer och Linda Sembrant gör det också bra och var väldigt starka i duellspelet. Möjligtvis att samspelet mellan Sembrant och Andersson kan bli bättre.

Jonna Andersson var nog den som hade det tuffast i det svenska laget idag och hängde inte alltid med i försvarsspelet, bl.a. vid baklängesmålet. Inläggen och inspelen var inte heller så bra som de brukar vara.

Jag tycker nog kanske att man ska fundera över att spela Magdalena Eriksson som vänsterback ändå, inte minst för att få in hennes vänsterfot vid hörnorna plus att man då som bonus får mer nickstyrka i försvar av fasta situationer. Eriksson bytte av Fischer som mittback i andra halvlek.

Väldigt stabil insats av Hilda Carlén i målet som var alert i hela straffområdet. Sattes inte på några större prov i luftrummet eftersom USA nästan inte hade några höga inspel eller hörnor.

USA var överlag en besvikelse och laget hade stora problem att få igång ett fungerande passningsspel under Sveriges utmärkta presspel. Några spelare stack ut. Allyssa Naeher är utmärkt i målet och Casey Short gör en väldigt stark första halvlek som mittback. Crystal Dunn var ett ständigt orosmoment för det svenska försvaret och var också hjärnan bakom målet som Rose Lavelle satte.

Nu väntar match mot Skottland i Växjö på tisdag och där får vi hoppas på fler mål. 20:e juni tas EM-truppen ut. Genrepet inför EM spelas sedan mot Mexiko i Falkenberg den 8:e juli. 17:e juli är det EM-premiär mot Tyskland.

11var till Sverige – USA 0-1

 1. Filip A says:

  Kul att se en så pass bra match av Sverige! Det här känns som det som ska ta Sverige mot medalj. Nu när Pia har gått över på yttermittfältare borde Spetsmarks chans att komma med till EM ha ökat. Minskat har den nog gjort för Josefine Johansson och Petra Andersson samt sista forwarden ev Hammarlund som alla kan få det svårt. Här beror det lite på om man spelar 7 eller 8 backar. Men BRA match och nu vill vi se minst 5 mål mot Skottland och 90 min för Larsson, Blackstenius eller Spetsmark. Gärna att Fanny Andersson testas från start. Snälla Sundhage, ingen Lindahl, Seger, Sembrant, Fischer, Samuelsson, Dahlkvist eller Schelin, Andersson och Asllani. Testa på och se vilka som fyller de sista 3-5 platserna i truppen!

 2. coach says:

  Att hoppet är det sista som överger en , måste vara ert bästa ordspråk, Denna match mot ett USA som är kända för att inte spela säsrskilt bra i träningsmatcher kan man inte dra några större växlar av ! Sundhage kör fortfarande samma stomme för att sen peta ut någon som inte har ett namn, Hon kommer aldrig att ändra sig, Hon kan förvisso ha tur en gång men det är inte troligt, fischer/seger/schelin har alla sett sina bäst föredatum och borde ha slussats ut tidigare, Dahlqvist och Samuelsson är inga direkta bolllirare , men ändå givna i detta lag, och denne Schough som under 4 år knappt gjort en godkänd match ! Nä det ska bli så skönt med en ny förbundskapten, även om det inte blir bättre, Jag förutspådde för flera år sen att vi skulle rasa i rankingen med Sundhage vid rodret, Men det är inte bättre bland herrarna, Henrik Larsson är väl på väg mot den rollen i vårt A-landslag, en helt okarismatisk tränare , utan ett bra resultat ! men ett namn, precis som inom damfotbollen är det namnet som väger tyngst !
  PS. fick i alla fall skriva av mig lite ilska 🙂

 3. Satt under matchen och tittade med mina taktiskt svaga ögon och började hoppas att Asllani skadar sig innan EM, så att hon slipper springa och vara frustrerad i tre-fyra matcher på en kant där hon inte kommer till sin rätt, slipper vara en del av den trupp som hon troligen egentligen inte skulle vilja vara med i och så att hon kan få träna upp sig till kommande säsong och ny förbundskapten.
  Läste i gårdagens DN ett citat av henne, om den nya tanken med att ta avslut snabbt, där hon sa ”de vill att…”.
  Inte ”vi vill att…”. Det känns inte precis som att ledningen sålt in sina tankar på bästa sätt. En spelare som uttrycker sig så känns inte som en väl fungerande del i truppen.

  Jag tycker att hon skulle ha en offensiv roll strax bakom forwards, inte placeras som kantspringare. Det måste ju finnas de spelare som passar bättre till det?

  I övrigt tycker jag Sembrant, Seger och Fischer startade oerhört svagt. Seger växte ju dock in i matchen och spelade emellanåt på sin topp. Men det är ju sällan tempot bibehålls när hon har bollen, tyvärr.

  Däremot förstod jag äntligen Jessica Samuelssons storhet. Kul och ett jättejobb mot bra motstånd.

  Men det känns så tråkigt med det här landslaget, jag vill bara se ny ledning, nya roller för gamla och nya spelare, men samtidigt vill jag att de ska vinna och gå långt i EM, men det är ju inget glimmer över dem direkt. Mer ängslan och osäkerhet.

  Min blick på de som kommer att vara lite av stomme/ta över i höstens upplaga?
  Rolfö hann väl inte göra jättemycket under sin halvlek. Hon är ju stark i luften men kunde inte utnyttja det. Kändes också lite väl matchotränad?
  Stackars Mimmi Larsson hade väl bara ett inkast på pluskontot? Länge sedan jag såg någon som kom in så fel i en match. Den här är bara att glömma för henne.
  Blackstenius hade däremot några kraftfulla minuter och det såg ut som att hon låter jaget gå före laget i all den positiva betydelsen av det uttrycket. Initiativkraft och fräckhet.
  Spetsmark var ju lite rolig att se, framför allt att Svff inte ens hade med henne i matchprogrammet. Bra attityd från henne och en spelare i form.

  Och till slut ytterligare en märklig Svff-grej. Man vet att Asllani kommer att göra sin 100:e landskamp, men man lägger firandet av det när folk är på väg ut från arenan?

 4. Martin says:

  Andersson är återigen den som hängs ut i försvaret trots att både Fischer (uselt passningsspel) och Sembrant (alldeles för aggressiv i försvarsspelet) i mina ögon gjorde fler misstag. För mig känns det som att hon som ”ny” bedöms mycket hårdare än de mer etablerade kollegorna i backlinjen även om du i förbigående helt korrekt nämner att Sembrant är en del av problemet med sitt bristande samarbete. Vad gäller Eriksson som vänsterback så undrar jag om bloggaren anser att Damallsvenskans serieledare gör fel som konsekvent väljer Andersson före henne trots att man numera har alternativ på mittbacksplatserna ?

  Vad gäller mittfältet håller jag inte riktigt med om Seger och Dahlqvist. Visst jobbar de hårt men i dagens fotboll måste en central mittfältare kunna mata anfallare med vassa passningar också och där var det inget vidare. Asllani var klart bäst av mittfältarna i mina ögon och var ju som sagt nära att få göra mål i sin jubileumsmatch. Hoppas Almqvist får chansen nästa match för där finns både speed, finess och framåtanda som jag tycker saknas i dagens landslagsmittfält.

  Kul för Spetsmark förstås som kom in och tog för sig men hur både hon och Larsson kan gå före Blackstenius är helt obegripligt. Hon skapade nästan mer på sina få minuter än de båda lyckades med tillsammans.

  • Anonym says:

   Ursäkta mig men du kan ju för he.. ete inte försvara Jonna samtidigt som du säger att Ficher har uselt passningsspel….. Jag satt hela matchen igenom och undrade ”varför man kan få spela i landslaget och ha så uselt passningsspel och försvarsspel som Jonna har i landslaget ” var fler som missade en pass eller två men… Kom igen ta av dig lfc glasögonen bedöm landslagsspelaren istället. Håller dock med vad många andre har redan har sagt om att Jessica var bra ( som vanligt ) och begriper inte varför Pia envisas med att spela henne när Jessica alltid levererar och behöver inte testas, däremot kanske man skulle testa en ev ersättare som kan hoppa in när Pia har kört sönderJessica.

   • Svenneberka says:

    LFC-Martin är den mest enögde i dessa spalter….
    Han vill gärna se fem-sex LFC-spelare i EM-laget. Inklusive Rolfö förstås.
    Inget att bry sig om till ”Anonym”.
    Jonna hade ingen toppmatch men hon ställdes också inför många svåra lägen och hade noll hjälp av mittfält och anfallare till vänster. Dessutom hade Sembrandt ett alltför långt avstånd ut till Jonna.

    • The Observer says:

     Jodå, visst kör ”LFC-Martin” rätt hårt utifrån sitt perspektiv, men det hindrar ju inte att han har relevanta saker att ta upp, kanske till och med ofta. Alla som håller på ett visst lag tycker nog att det är ett kvitto på att man gör något bra när spelare blir uttagna till landslaget. Det räcker väl att titta på olika hemsidor för att se detta, exempelvis Eskilstuna Uniteds. Andra kör hårt på andra grejer – @Svenneberka med kritik mot Sundhage och hennes brist på spelsystem, som ett exempel. Att kritisera spelare betyder inte nödvändigtvis personlig kritik, utan snarare att uttagningen inte matchar spelarens nuvarande form. Så kan det vara i fallet Jonna Andersson som Sundhage började ge mer speltid förra året då hon hade flest assist i Damallsvenskan. Kanske hoppas Sundhage på att hon ska nå den spelstyrkan igen? Själv tycker jag det är problematiskt när spelare tas ut till landslagssamlingar, men mest blir bänknötare och vattenlangare eller får för lite speltid för att göra sig själv rättvisa.

  • spelare12 says:

   Då ska jag förklara lite utförligare hur jag tänker runt Jonna Andersson. Nej, jag tycker inte att Linköping gör fel som spelar henne som vänsterback. Även om hon kanske inte glänst i år så får man i klubblaget ut klart mer av hennes spel. Dessutom tycker jag att Eriksson är Linköpings bästa mittbacksalternativ. I landslaget däremot tycker jag att både Fischer och Sembrant är bättre. Däremot tycker jag att Eriksson är en bättre försvarsspelare än Andersson och av den anledningen ser jag gärna att hon kan få vara vänsterback i landslaget istället. Då får man som jag skriver också in hennes fina hörnor.

   Skillnaden mellan Jonna Andersson och de övriga i backlinjen tycker jag är att man lyckas använda de andra spelarnas styrkor på ett bättre sätt, eller de lyckas använda sina styrkor på ett bättre sätt. Det starka duellspelet både vad gäller Fischer och Sembrant samt Samuelssons eviga löpande och allmänt fantastiska försvarsspel.

   Anderssons största styrka jämfört med nästan alla andra alternativ på positionen är hennes fina inlägg men hon kommer för sällan i inläggslägen och igår var tyvärr inte heller inläggen så bra när hon väl gjorde det. Om det beror på samspelet med övriga eller om hon själv tar för lite initiativ kan väl diskuteras men om man inte får ut mer av henne i offensiven tycker jag att man bör satsa på en defensivt starkare spelare på positionen.

   I övrigt håller jag med dig om Fischers passningsspel, där kunde det ha slutat illa ett par gånger om i första halvlek.

   Vad gäller Blackstenius kan det kanske vara så att hon är ganska given i EM-truppen och att man ville testa Larsson och Spetsmark som kanske är med och slåss om de sista platserna.

   • Martin says:

    Tack för det utförliga svaret och jag kan hålla med om i princip allt. Vad gäller Blackstenius så är det förstås så att hon är given i truppen men varför då spela Samuelsson som kanske är det mest givna utespelaren av alla 90 minuter varje match ? Det är ju framförallt offensivt vi har problem och därför vore det mer naturligt att testa spelare i backlinjen men ge våra bästa offensiva spelare maximalt med tid tillsammans för att de ska hitta ett bättre samspel. Ser man på Anderssons offensiv så har hon nog tagit med sig sin mer defensiva roll från klubblaget till Landslaget, jämfört med ifjol så spelar man ett ‘bredare’ anfallsspel i år där ytterbackarna inte fyller på lika ofta utan det istället är kantanfallarna som står för de flesta inläggen.

    Nåja, ska bli intressant att se startelvan mot Skottland, jag hoppas både Jonna och Jessica får vila men däremot vore det kul att se Magda och Tove spela. Mot ett förvisso väldigt svagt USA (med amerikanska mått) så kan man ta med sig första halvlek som var riktigt bra samt sista 10 i andra halvlek då man fick till tryck och hade förtjänat en kvittering.

 5. Hans says:

  Sverige har spelat sju matcher och gjort två mål. (Okej fyra mål mot Ryssland) Men det är ett för dåligt facit. Nu hade Sv Rolfö, Lotta, Olivia duktiga målgörare men det blev inga mål ändå. Dom får inga bollar att jobba med, Inga framspelningar från främst Seger, Lisa, Asllani. Inlägg från Jonna och Jessica som Rolfö kunde ha nicka mot mål på. Har Seger några assist eller skott mot mål ?. Lisa hade ett skott mot mål det första sedan VM 2011. Sen om spelar man ute vid kantlinjen så tar man bort en riktning man kan gå på (höger eller vänster). Likadant ute i hörnan så tas två riktningar bort framåt och åt sidan. Håller med att Jessica var mycket bra.

 6. Svenneberka says:

  Många bra tankar i kommentarerna.
  Men kritisera inte enskilda spelare.
  Kritisera Sundhage & Persson som ännu inte lyckats träna in ett eget fungerande spel under snart fem år!
  Det spelar ju ingen större roll vem eller vilka som springer runt på plan när man inte vet vad som ska göras där ute. Extremt individuellt skickliga spelare kan lösa den uppgiften själva men Sverige har inga sådana spelare.
  Därmed måste laget ha klara direktiv, ha intränade och vältajmade uppspel.
  Sundhage & Persson ville ha snabba avslut mot USA…
  Men vem ska slå passningen för att komma till ett snabbt avslut och vem ska ta löpningarna? Ska det ske centralt eller via kanterna?
  Man har ju också en motståndare att ta hänsyn till.
  ”Nu ska vi träna avslut fram till EM” sa Sundhage och småskrattade lite.
  Vadå?
  Ska Schelin, Schough, Blackstenius och övriga stå och skjuta 100 skott på mål varje träning?
  Det är inga problem för Schelin att göra mål om hon får rätt läge! Hon har väl gjort 300 mål i klubb- och landslag.
  Men hur kommer hon till ”rätt läge?”
  För några år sedan sade S & P att dom skulle träna passningsspel med 30-åriga landslagsspelare…
  Seger, Dahlqvist, Fischer, Sembrandt har slagit tiotusentals korrekta passningar men eftersom inte laget har ett inövat eget spel blir det tidsnöd och då blir givetvis precisionen betydligt sämre.
  Två månader kvar…