Sverige – USA 1-0

Sverige fortsätter att imponera och besegrade USA med 1-0 i den andra gruppspelsmatchen i Algarve Cup.Sverige behöll energin och den tuffa pressen från matchen mot Danmark och stressade USA. Precis som mot Danmark så var dock passningsspelet inte särskilt bra, speciellt inledningsvis. Att Sverige lyckas besegra USA ändå tyder ändå på stor styrka och det finns alltså även helt klart utrymme för förbättringar.

Passningsspelet började rent darrigt med en hel del farliga uppspel från backlinje och målvakt. Det gjorde att USA kunde ta tag i taktpinnen men utan att lyckas skapa särskilt många chanser. USA fick ändå en möjlighet att ta en tidig ledning när Charlotte Rohlin fick en straff (felaktigt) dömd emot sig. Hedvig Lindahl klistrade dock straffen från Abby Wambach. Istället kunde Sverige strax därefter ta ledningen när Sofia Jakobsson slog ett snabbt och snyggt inlägg till Lotta Schelin som nickade in 1-0. Efter ledningsmålet hade Sverige mycket bra kontroll på matchen mot ett blekt och initiavlöst USA. Även under första halvan av andra halvlek har Sverige bra kontroll men efter några byten och när kraften började tryta blev USAs press allt starkare. En kvittering var nära flera gånger om men en heroisk försvarsinsats räddade segern till Sverige.

Så några ord om spelarna där jag tycker samtliga står för fina insatser idag.

Caroline Seger gör en fenomenal match och dominerade mittfältet i förstra halvlek. Oerhört lugn och trygg med bollen och riktigt bra passningsspel. Stort plus också till Sofia Jakobsson som kämpade stenhårt offensivt och defensivt i dryga timmen och välförtkjänt fick en assist med sig. Hon byttes ut mot Emmelie Konradsson som var en stabil ersättare men inte hotade på samma sätt i offensiven. Lisa Dahlkvist kämpade stenhårt i 90 minuter och gjorde hemjobbet trots att det var tunga ben mot slutet.

Elin Rubensson gjorde en stormatch som vänsterback mot vassa Heather O’Reilly. O’Reilly försökte gång på gång ta sig förbi Rubensson men lyckades nästan aldrig. Det blir mycket svårt för Sara Thunebro att ta tillbaka sin vänsterbacksplats efter det här. På andra sidan gjorde Jessica Samuelsson också en mycket bra match. Charlotte Rohlin och Nilla Fischer skötte sig åter utmärkt i mittförsvaret, även om Fischewr såg väldigt trött ut i slutet. Stabil insats också av Linda Sembrant som bytte av Rohlin i halvtid. Ett par felbedömningar av Hedvig Lindahl i målet men många fina räddningar överväger med råge.

Therese Sjögran var för dagen ganska anomym men säker i passningsspelet. Hon byttes ut i halvtid mot Hanna Folkesson som gjorde ett klart mycket bättre inhopp än i de senaste matcherna. På topp visade åter Lotta Schelin hur viktig hon är för att Sverige ska kunna göra mål även utanför fasta situationer. Kosovare Asllani stod också för en ny fin insats. Båda byttes ut i andra halvlek då Antonia Göransson och Emma Lundh kom in och jobbade bra.