Sverige-USA 1-1

Sverige fick en drömstart i matchen när den amerikanska målvaktens utrusning och rensning framför fötterna på Lotta  Schelin nådde Lisa Dahlkvist nästan vid mittcirkeln. Hon sköt direkt och fick se bollen segla in i det övergivna målet till 1-0. Matchen påminde lite om VM-mötet 2011 mellan lagen där Sverige också gjorde en riktigt bra första halvlek. Då, precis som nu, vann vi kampen på mittfältet där Lisa Dahlkvist idag äntligen visade rejäl klass. Caroline Seger var, precis som i hela turneringen, också riktigt bra och det svenska presspelet fungerade utmärkt. I den matchen var också Nilla Fischer ruskigt bra och idag visade hon åter ordentlig klass i duellspelet. Det svenska mittförvaret med Fischer och Emma Berglund stod upp riktigt bra med styrka i duellerna matchen igenom.

På högermittfältet fick Johanna Almgren och Emmelie Konradsson varsin halvklek. Fördel Almgren i dagens match. Konradsson var inte riktigt på tårna, men glimrar till ibland med fina passningar i offensiven. Jag var på förhand aningen orolig för den svenska högerkanten med Almgren och Lina Nilsson, men de, liksom hela Sverige, skötte det defensiva arbetet bra i första halvlek. Kosovare Asllani, som haft det lite tufft mot starkt fysiskt motstånd stod upp oväntat bra i duellerna idag. Samarbetet med Antonia Göransson, Lotta Schelin och Caroline Seger ser allt bättre ut och kan nog ge Sverige en giftig offensiv i EM. Lotta Schelin visade åter hur viktig hon är för Sveriges offensiv.

I andra halvlek blev det amerikanska spelövertaget allt tydligare. Den amerikanska kvitteringen kom inte helt oväntat på en fast situation. Kristin Hammarström i målet stod för dagens enda misstag när hon inte lyckades vinna duellen mot Alex Morgan nära målet och 1-1 var ett faktum. Hammarström räddade dock Sverige från förlust med både fina parader och utrusningar när USA kom i anfallsvåg efter anfallsvåg i andra halvlek. Ändå skönt att se att Sverige inte sjönk ner så långt utan vågade och orkade fortsätta anfalla även om kvaliteteten på anfallsspelet försämrade ju längre matchen led. Försvaret såg stundtals lite oorganiserat ut och bristen på snabbhet visade sig några gånger, men dominansen i duellerna är ändå det som gav starkast intryck. Tufft och hårt och ibland på gränsen till fult.

Jessica Samuelsson kom in på högerbacksplats i andra halvlek och gjorde ett klart starkare intryck denna gång. Hon gjorde en stark defensiv insats och dämpade den amerikanska vänsterkanten som var riktigt het med Megan Rapinoe i spetsen. Annica Svensson fick spela sina första minutrar i turneringen och gick in och gjorde det bra sista 20 som mittback. Hanna Folkesson fick också speltid och gjorde åter en stabil insats och vågade lite mer idag. Sofia Jakobsson bytte av Kosovare Asllani och såg åter spelsugen ut men behöver nog få lite fler matcher i kroppen. Oliva Schough fick några minuter på slutet. Skönt att se de lite mer oerfarna inhopparna gå in och ta för sig. Nu när jag ändå har nämnt alla spelare så kan väl tilläggas att Sara Thunebro stod för en ny stabil insats.

Jag ville se Lisa Dahlkvist och Nilla Fischer höja sig ett snäpp och Antonia Göransson och Kosovare Asllani dominera även mot tuffare motstånd. Så här i efterhand kan jag bara konstatera att alla levererade. 1-1 mot världens bästa lag är självklart mer än godkänt och jag är positivt överraskad över det mesta från dagens match. På onsdag väntar en intressant bronsmatch mot Norge.

I La Manga mötte Sveriges F19-landslag också USA i en match som slutade 0-0. Mer om matchen på svenskfotboll.se