Swedish All Stars vs. the Foreign Monster Team


Jaha, fick en förfrågan att ta ut ett lag med de bästa utländska och ett med de bästa svenska spelarna från årets Damallsvenska. Det var helt klart lättare att ta ut det utländska laget, då det vimlar av utländska toppspelare i ligan. Klart svårare var det att få ihop en slagkraftig svensk offensiv och det beror förstås mycket på att våra hetaste anfallare spelare utomlands numera. Men här är vad jag kom fram till.

Swedish All Stars: Från ”Årets 11:a” hämtar jag Göteborgs Marlene Sjöberg och Malmös Malin Levenstad till backlinjen och Tyresös Carola Söberg till målvaktsposten. Jag väljer Amanda Ilestedt till den andra mittbackspositionen i hård kamp med Umeås Emma Berglund. Svenska ytterbackar av riktigt hög klass tycker jag det finns ganska få. Jag tycker Lina Nilsson har gjort en bra säsong och framför allt under hösten har hon varit riktigt bra. Hon visserligen spelat högerback hela året men hon får ta platsen som vänsterback, en position som jag gärna skulle se henne testas på oftare,  även i landslaget. Linköpings Jessica Samuelsson eller Tyresös Annica Svensson var nog annars de alternativ som låg närmast för vänsterbacksplatsen. Nu blir det en ganska samspelt backlinje och det lär behövas mot motståndarna!

I brist på svenska yttermittfältare som hållit riktigt hög klass satsar jag på en diamant på mittfältet. Jag tycker Caroline Seger har spelat upp sig avsevärt under hösten och hon ska definitivt ha en plats i laget. Marie Hammarström har egentligen gjort en bra säsong även om laget verkligen har gått kräftgång, så hon får också plats på mittfältet. Nilla Fischer har gjort det bra både som mittfältare och mittback under säsongen och får ta den defensiva mittfältspositionen. Till sist skickar jag in en joker på mittfältet i Lina Hurtig som gjort en fantastisk debutsäsong i Damallsvenskan med tanke på sin unga ålder.

I anfallet stod det mellan tre spelare om två platser. Valet föll till slut på Vittsjös Sofie Andersson och Malmös Elin Rubensson. Madelaine Edlund, bästa svenska i skytteligan, var förstås inte lätt att välja bort. Å andra sidan är kanske 10 mål i Vittsjö en minst lika stor prestation som 13 mål i Tyresö. Sofie Andersson var lysande under våren, men har haft en lite tyngre höst och även haft små skadekänningar. Hon har ändå riktig näsa för mål och det behövs i laget. Elin rubensson har gjort många poäng trots att hon inte varit helt ordinarie i Malmös startelva förrän i slutet av säsongen.

Jag kan ju också tillägga att spelare som Linda Sembrant, Kosovare Asllani och Lisa Ek hade varit högaktuella för laget om de hade spelat säsongen ut. Säkerligen också Therese Sjögran och Charlotte Rohlin som blev skadade väldigt tidigt på säsongen.

Foreign All Stars: Hela mittfältet och anfallet är hämtade direkt från ”Årets elva” och känns fruktansvärt starkt. Det är ju helt underbart att vi får se spelare som Marta, Anja Mittag, Verónica Boquete, Anita Asante, Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdóttir spela i Damallsvenskan. I backlinjen har Line Røddik Hansen och Sif Atladóttir fått sällskap av Faith Ikidi och Ali Riley. Riley som i Malmö normalt är vänsterback tycker jag nog är snäppet vassare som högerback. Ikidis betydelse för Piteås försvar kan nog inte underskattas.  I mål ställer jag Þóra Helgadóttir som gjort en fin säsong med Malmö.

Kort och gott kan man väl säga att det utländska laget ser ett par tre snäpp starkare ut än det svenska och det känns som ett riktigt komplett Dream Team. En skyttedrottning med rejält målsinne på topp. Tre tekniska underbarn strax där bakom. Två mycket starka bollvinnare och evighetsmaskiner som stabiliserar mittfältet. Två ytterbackar starka både offensivt och defensivt. Ett mycket snabbt, bryt- och spelskickligt, om än något ibland väl chanstagande, centralt mittbackspar. Samt en spelande målvakt med en oerhört hög högstanivå.

Hur gick det då?   Svenskorna förlorade till slut med 1-3 trots ledning i halvtid efter att Sofie Andersson kontrat in 1-0 tidigt i första halvlek. Efter stor press från utländskorna i andra halvlek fick de till slut utdelning och två Anja Mittag-mål vände det hela. Svenskorna förmådde inte komma tillbaka och Marta fastställde slutresultatet i slutminuterna. Det utländska laget hade väldigt mycket boll under matchen och det svenska fick satsa på kontringar. Det svenska mittfältet och försvaret stod upp ganska bra men offensiven räckte inte riktigt till för några längre anfall.

Nu ska vi bara hitta en storsponsor till matchen också så att lagen får mötas på riktigt 🙂