Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Tankar efter omgång 6

Linköpings FC – KIF Örebro 1-1
Tyresö FF – AIK 1-0
LdB FC Malmö – Vittsjö GIK 4-1
Kristianstads DFF – Kopparbergs/Göteborg FC 4-1
Djurgården – Umeå IK 1-0
Jitex BK – Piteå IF 2-2

Med fem poäng ner till Kopparbergs/Göteborg och åtta poäng ner till Linköping  känns det som om bara två lag kommer göra upp om guldet i år. Vittsjö ligger visserligen bara tre poäng bakom men jag tror vi kommer se ett Vittsjö som både kommer vinna och förlora framöver och bli ett stabilt mittenlag. Göteborg och Kristianstad blandar och ger och spelar visserligen stundtals fin fotboll men måste bli stabilare om de på allvar ska kunna utmana.  Som det känns just nu så har Tyresö och Malmö har för kompletta trupper och för vassa toppspelare för att något annat lag ska kunna blanda sig i guldkampen.

I mitten av tabellen är det lika jämt och ovisst som man kunde tro innan serien. Här slår lagen varandra vilket gör att de hela tiden kommer tappa poäng på toppen. Linköping är hårt drabbat av skador och spelet har låst sig totalt. Försvarsspelet kommer bli klart instabilare utan Charlotte Rohlin och kanske får vi se en försvarsvärvning under sommaren. Anfallet är ändå den största besvikelsen. En långtidsskadad Linda Sällström, en småskadad och hittills ganska osynlig Manon Melis samt Lisa de Vanna som knappt kommer till avslut gör att man kan glömma de guld-  och Champions League -drömmar man hade inför säsongen. KIF Örebro är trots mardrömsinledningen med i mitten som vanligt. Övriga mittenlag, Umeå, Jitex och Piteå är alla lag som spelar underhållande fotboll denna säsong och framförallt Jitex och Piteå har tagit ett kliv framåt och lagens poängskörd är något i underkant.

Både hos Djurgården och AIK som inlett säsongen katastrofdåligt börjar man se en liten ljusning i spelet.  Försvaren har blivit tätare men båda lagen saknar spelare som anfallsmässigt kan avgöra matcher även om Djurgårdens Mia Jalkerud äntligen gav Djurgården en seger. Har fortsatt svårt att se att något av lagen ska klara nytt kontrakt.

Skytteligan:
11 mål: AnjaMittag (LdB)
6 mål: Christen Press(K/Göteborg), Sofie Andersson (Vittsjö)
5 mål: Jennifer Nobis (Piteå), Danesha Adams (Vittsjö), Susanne Moberg (Kristianstad)
4 mål: Elin Rubensson (LdB), Annica Sjölund (Jitex)
Vem ska komma ikapp Anja Mittag? Inga Tyresöspelare i toppen trots många gjorda mål för laget utan man har spritt målskyttet väl över laget.  Manon Melis, Emma Lundh och Lisa de Vanna i Linköpings superanfall har gjort två mål tillsammans.  I övrigt kan noteras att superinhopparen Elin Rubensson trots lite speltid lyckats göra fyra mål.

Publiksnittet så långt ligger på 876 vilket får ses som en besvikelse. Dåligt väder är bara en delförklaring liksom några lags svaga säsongsinledningar. Jag tror inte heller någon har gynnats av prishöjningarna. Piteå som först aviserade en chockhöjning valde tillslut att gå halvvägs men man har nog ändå skrämt bort en hel del publik med de utspelen. Vittsjö höjde priset till”stormatchen mot Linköping och fick se en publikminskning. Prishöjningarna har främst lätt till mindre feststämning på matcherna vilket säkerligen inte är rätt väg att gå för att locka sponsorer, som trots allt står för den största delen av lagens inkomst. Nej, hittills är det nästan bara Martas återkomst som lockat extra besökare, vilket är väldigt synd då det finns fler fotbollsartister värda att se än någonsin i årets liga.