Tankar kring premiäromgången


Det bestående intrycket från premiär omgången är helt klart Tyresös underbara spel och utklassning hemma mot KIF Örebro. Jag trodde nog det skulle dröja ett antal matcher innan Tyresö såg så här samspelt ut. Det känns som att laget redan tillhör de topp 3 i världen som man eftersträvar att bli även om en toppmatch inte gör en hel säsong. Kan dock inte låta bli att tycka det känns lite synd att inte få se Tyresö i Champions League redan i höst. Redan nästa vecka väntar den förväntade toppmatchen mot Linköping, ett Linköping som inte direkt imponerade i premiären borta mot Kristianstad. Men Kristianstad är bra och jag hoppas TV4 väljer att visa några Kristianstad-matcher i år, jag tycker de spelade ligans mest underhållande fotboll förra året. I år har de  nog dock fått rejäl konkurrens av Tyresö i den kategorin!

Nykomlingarna Vittsjö och AIK visade också lite nybörjarmisstag och fick känna på hur mycket mer straffad man blir av misstag i den högsta serien. Båda lagen visade också att det inte bara går att köra över dem även om det till slut blev förluster med tre måls marginal mot de båda norrlandslagen Umeå och Piteå. Främst Vittsjö som i dagsläget inte alls känns samspelt kan nog bli en obehaglig överraskning för många famöver. I nästa omgång möts nykomlingarna i Vittsjö i en mycket viktig match, en seger kan visa sig viktig i nedflyttningskampen även om det bara är andra omgången. Ett samspelt AIK mot ett utlandskryddat Vittsjö, kan bli en spännande historia.

Första omgången blev inte direkt någon publiksuccé och det var endast Tyresös knappa tre tusen åskådare som räddade omgången från totalt fiasko. Ett snitt på 847 är ingen katastrof  och det kyliga och blåsiga vädret skrämde nog bort ett stort antal åskådare. Tyvärr är inte de fanatiska supportrarna som ställer upp i alla väder så homla många inom damfotbollen. AIK lockade endast 307 åskådare i sin comeback  och det känns rent idiotiskt att lägga matchen samtidigt som Tyresös hemmamatch med en comebackande Marta. Nu hade inte AIK lockat massor av dessa åskådare men man behöver ju inte göra det onödigt svårt att locka publik. Stockholmslagens matcher kommer att krocka ytterligare ett antal gånger under säsongen.

Göteborgslagen lockade drygt 500 tillsammans. För Jitex som flyttat ifrån Mölndal i år och in till Valhalla var det kanske inte så överraskande men  att ett förväntat topplag som Kopparbergs/Göteborg FC bara  lockar drygt 300 personer är ju ingen höjdare. Matcherna för lagen gick väl annars som man kunde förvänta sig. Jitex är inte tillräckligt bra för att utmana topplagen i år heller och föll klart mot ett Malmö med överlägsen toppkompetens.  Ett stabilt Göteborg besegrade Djurgården men utan att direkt imponera.