Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Toppserien – summering 2017

Toppserien avslutades i helgen. Det enda som skulle fastställas var bottenstriden och om Medkila genom ett mirakel skulle fixa nytt kontrakt. Det gjorde man inte utan åker ur. Inte så mycket att säga om det, de har stundtals under året knappt fått ihop ett lag.  Utlänningarna har kommit och gått under säsongen och bl.a. Fanny Johansson lämnade laget under sommaren. Grand Bodø får kvala mot Urædd som åkte ur förra året.

Årets Toppserien-tips blev inte fullt så dåligt som det damallsvenska men ändå inte särskilt bra. De flesta lagen hamnade i alla fall i rätt region av tabellen, men det är inte så mycket att hurra över.

Vålerenga blev sämsta tipset och de gjorde mig än en gång besviken, jag har haft övertro på laget varje år i ett antal år nu.  Mittbacken Jennie Nordin har sett väldigt stabil ut de gånger jag sett laget och har startat alla matcher utom en och gjort fyra mål.

Jag trodde att det skulle bli Avaldsnes år i år och med den trupp man har tycker jag att man åtminstone borde ha varit närmre guldet. Både Vålerenga och Avaldsnes får chans att ta lite revanch på sig själva när de möts i cupfinalen.

Jag trodde inte riktigt på de regerande mästarna LSK Kvinner efter alla tunga spelarförluster men de gjorde en Linköping och tog en solklar serrieseger med ett till stora delar nytt lag. Precis som Linköping prickade man rätt med de flesta av sina nyförvärv och gör en imponerande säsong.

Mycket förstås tack vare Guro Reiten som utan tvekan var årets spelare i Toppserien och hon vann både skytteligan (18 mål) och assistligan. Nog för att det är en spelare jag alltid trott mycket på men den explosionsartade utvecklingen såg jag ändå inte komma. LSK meddelade idag på¨sin hemsida att hon har förlängt sitt kontrakt över 2019 så det lär väl krävas resurser som inte finns i svenska klubbar för att få loss henne nu.

Røas landslagsanfallare Lisa-Marie Karlseng Utland tvåa i skytteligan på 17 mål och LSKs Sophie Haug trea på 15. Tameka Butt hade en tung säsong i Mallbacken förra året men har hittat rätt i Klepp och blev fyra på 14 mål.

Svensklaget och tidigare topplaget Kolbotn har haft det tungt och gör sin sämsta säsong i högsta ligan med en tunn trupp och skadebekymmer. Antonia Göransson lämnade redan i somras och Sanna Svensson har haft en del skadeproblem.

Det är ingen brist på talang i Norge och jag tycker fortfarande att exempelvis just Kolbotn är ett lag med flera väldigt spännande talanger som borde intressera andra klubbar. Inte minst centrala mittfältarna Karina Sævik och Nora Eide Lie samt vänsterbacken Marit Bratberg Lund. De båda senare har dock också haft en del skadebekymmer i år.

Många stora profiler tackade ju för sig förra året så at det blir väl inte lika många farväl i år. En av seriens absolut största profiler under många år avslutar dock karriären, Stabæks tidigare landslagsback Trine Rønning.

Ett svar till Toppserien – summering 2017