Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Träningsmatcherna är igång

En lista med träningsmatcher börjar ta form och finns tillgänglig i menyn. Idag tjuvstartade nämligen träningsmatchandet när Hammarby drog till Finland.

Finska HJK tog under lördagen emot både Hammarbys damer och herrar i Helsingfors. Det blev en ovanligt tidig premiär för Hammarby som ju fortfarande har några luckor i truppen och därför spelades matchen bara 2×35 minuter.

Det var en spelmässigt hyfsat jämn första halvlek men där Hammarby ändå var snäppet vassare och närmast att ta ledningen.. Finska ligatrean HJK hade inte mycket att komma med i offensiven och Hammarby hade inga större problem att försvara sig.

Hammarby hade bara två avbytare med sig och när HJK bytte friskt i andra halvlek blebv Hammarby-dominansen kraftig. Man borde ha gjort mer än det 0-1 -mål som Frida Sjöberg till slut kunde stöta in på en målvaktsretur på övertid. Ändå en lovande start på säsongen för Hammarby som redan såg ganska samspelt ut..

Matchens främsta
1. Sejde Abrahamsson (Hammarby) – Ser ut att bygga på fjolårets succésäsong och var rapp och rejäl i sin spelstil redan i årspremiären. Får kanske en större roll i år utan (?) Alexandra Lindberg bredvid sig. Ellen Gibson var ny mittbackskollega idag och det samarbetet fungerade utmärkt.

Emma Jansson debuterade eller gjorde comeback i laget och ser ut att trivas ihop med Julia Zigiotti Olme i offensiven. En del fina kombinationer dem emellan men avsluten går att slipa på. Astrid Larsson och Olga Ekblom på mittfältet var andra som såg bra ut i premiären.

13var till Träningsmatcherna är igång

 1. The Observer says:

  Var inne och kollade lite på lagen i norska Toppserien. Det verkar som Stabaek spelar mot LFC 27 januari i Karlstad Air Dome.

  • Tobias says:

   Det stämmer. Stabaek – Linköping den 27/1, och Djurgården – Linköping den 3/2. Därefter 2x gruppspel i Svenska Cupen.

 2. Anonym says:

  Främsta anledningen att matchen spelades 2×35 var att klubbarnas herrlag skulle spela efter dammatchen och för att hinna från och till båten kortades dammatchen.

  • Anonym says:

   Dom hade lätt hunnit 2×45 var ju två timmar mellan damernas å herrarnas matchstart. Hammarby ville ha en ännu kortare match eftersom man hade sån liten trupp och bara fem träningsdagar i ryggen.

 3. Anders says:

  Har någon hört några rykten om Alexandra L?

  • Tobias says:

   Det finns i alla fall en ambition hos Hammarby om att behålla Alexandra. Man hoppas kunna förlänga med både henne och Patricia Kaldoyo under den närmaste veckan om jag kan läsa rätt. Även Helén Eke namnges som en spelare man vill förlänga med, fast det ser det ut som att man redan gjort när man läser om nuvarande trupp…

   • Anonym says:

    Ja, jag undrade lite också när Eke stod på två ställen i HIF:s artikel. En text som nästan väcker fler frågor än den besvarar. Även om det tre förlängningarna går i lås plus, som Unogård säger, ”något nyförvärv” tillkommer består truppen av 17-18 spelare. Varav tre i så fall är målvakter. Och jämfört med vid samma tid förra året har man tappat de två kanske bästa spelarna, Oscarsson och Angeldahl. Emma J är ett bra nyförvärv, men kommer inte att spela hem lika många poäng som Filippa i fjol.
    Vi har alltså en svagare och extremt skadekänslig trupp än det lag som med viss tur undvek nedflyttning. Visst, stark insats inte minst i höstas, men även mycket flyt. Sex poäng mot FCR. Till exempel. Och Kif och Gbg borde under alla normala omständigheter ha kommit före i tabellen med sitt spelarmaterial. Till exempel.

   • Anders says:

    ”Anonym” nyss är samma Anders som ovan, by the way.

 4. axel says:

  ”…rapp och rejäl”——vad är det för något i fotbollssammanhanget? Inte ”passningssäker/passningsskicklig och vältajmad” med andra ord kreativ, att nämna lite mer krävande termer
  Kommer svensk fotboll spelare 12 utvecklas någon gång i den riktningen ?

  • spelare12 says:

   Hon är kvick in i situationerna och går inte in halvdant i dem helt enkelt. Det var inget fel på passningssäkerheten eller tajmingen hos Abrahamsson heller för den delen. Lagets passningsspel var överlag väldigt bra för att vara ett svenskt lag i januari.

 5. Lennart says:

  Förra året vid denna tiden var jag säker på att Hammarby skulle åka ut. De hade ju bara värvat juniorspelare på ungdomskontrakt. Men tack vare Olofs skickliga ledarskap klarade de sig kvar. Denna vinter är jag lika orolig, Anna O och Filippa har lämnat. En väldigt liten trupp som jag gissar kostar minst i allsvenskan…2018 lär bli en lika nervös säsong för Bajenfansen som 2017. AIK har snart dubbelt så många spelare som Bajen… Djurgården och AIK lär satsa betydligt mer pengar än Hammarby. Trist att inte Hammarby värvar några fler spelare med rutin från damallsvenskan.

  • Anders says:

   Håller med i allt du skriver, Lennart, och vår oro delas tydligen av spelarna själva: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/ngwO85/bajen-spelaren-styrelsen-okej-med-att-vi-aker-ur

  • The Observer says:

   Damfotboll i Hammarby, Djurgården och AIK delar namn med kända klubbar med herrar som förtecken. De delar tydligen därmed också den rivalitet som skapats genom herridrotten. Däremot delar de inte finanser, organisatorisk ställning och status eller prioriteringar inom klubbarna. Så länge ingen enskild klubb i Stockholmsområdet har muskler att göra en kraftfull satsning på damfotboll får nog supportrar vänja sig vid att enskilda klubbar kommer att skvalpa omkring som bäst runt mitten av DA och någon klubb då och då förpassas till EE. Så länge den av herridrotten skapade rivaliteten kvarstår finns sannolikt inte heller förutsättningar för att lyfta elitdamfotboll i Stockholmsområdet till en nivå där åtminstone ETT lag varje år är guldkandidater i DA och spelar i WCL. Stockholm United…… ?….någon…..?

   Kort sagt: ett starkt klubbhjärta kan vara värdefullt på många sätt, men det kan också vara återhållande för att tänka nytt och avsevärt förbättra de sportsliga resultaten. Ett pris är att Hammarbys spelare kämpar, vädjar och supportrarna lider. Det är det kanske värt?