Transferfönstret, 1 månad kvar


Den damallsvenska premiären 2014 närmar sig med stormsteg. Här kommer en liten snabbkoll på min syn på läget i lagen och eventuella behov av nyförvärv innan transferfönstret stänger om en månad.

AIK
Defensiven har man redan stärkt upp men frågan är om AIK inte behöver lite mer rutin även i offensiven. Där har man gott om lovande svenska spelare som gjorde det riktigt bra i Elitettan och förhoppningsvis kan de leverera även i Damallsvenskan. Risken finns dock att man även den här gången kommer väga lite för lätt.

Eskilstuna United
Precis som AIK så har Eskilstuna United byggt bakifrån inför debuten i Damallsvenskan och backlinjen känns riktigt stark. Man bör redan med denna trupp ha hyfsade chanser till nytt kontrakt men mittfältet eller anfallet skulle nog behöva kompletteras med ytterligare ett riktigt starkt namn för att vara på den säkra sidan. Laget har bra fysik men saknar kanske lite spelskicklighet och någon som kan hålla i bollen.

FC Rosengård
Regerande mästarna har inte genomgått några enorma förändringar under vintern. Startelvan kommer även i år var riktigt vass men man har aningen färre rutinerade offensiva alternativ.  Flera talanger har visat framfötterna under försäsongen men flera av dem är dock också väldigt unga. Kanske kommer det in ytterligare något komplement till truppen som nog kommer behöva förstärkas i sommar om man får skadebekymmer.

Jitex BK
Inget är sig likt i Jitex där i stort sett hela truppen är utbytt och föryngrad till kommande säsong. I dagsläget har klubben inte en elva som håller i Damallsvenskan. Även om det känns kul att en klubb verkligen satsar på svenska talanger så bör man nog få in lite mer rutin. Man bör verkligen se till att hitta en pålitlig målskytt som håller i Damallsvenskan annars kommer det bli en mycket tung säsong.

KIF Örebro
Klubben har inte direkt inlett försäsongen lysande men truppen känns ändå både starkare och bredare i år. Jag ser ingen anledning till panik och många utländska spelare har också saknats hittills. En trupp utan de stora stjärnorna men med hög klass och bra alternativ, inte minsta stora talanger, på så gott som samtliga positioner. Har nog mer eller mindre värvat färdigt och kan vara nöjda med truppen.

Kopparbergs/Göteborg FC
KGFC har en bit kvar i truppbygget om man ska lyckas med sitt mål att hämta hem guldet. Man lär behöva lite mer internationell tyngd centralt i både backlinje och på mittfältet för att kunna mäta sig med de allra främsta under en hel säsong. Det finns många riktigt bra spelare i truppen men lite mer stjärnglans behövs nog ändå om det ska bli gulddans.

Kristianstads DFF
I backlinjen och i anfallet tycker jag nog det ser ganska bra ut. Men är någon redo att ta över måltjuvsrollen från Margrét Lára Viðarsdóttir? Kanske en pånyttfödd Linnéa Liljegärd eller en skadefri Marija Banusic? Klubben hade förra året bekymmer att hitta rätt uppställning på mittfältet och det är kanske ändå där man skulle behöva få in ett riktigt toppnamn.

Linköpings FC
Linköping har haft en lovande start på försäsongen och truppen har bra bredd med både toppspelare och vassa talanger. Möjligtvis saknar man lite bredd vad gäller defensiva mittfältare om man skulle drabbas av skador. Klubben har nog dock i stort sett värvat färdigt för den här gången.

Piteå IF
Med flera ordinarie spelare från backlinjen borta och inga riktigt starka ersättare så bör det finnas utrymme för några nyförvärv där den närmaste tiden.  I offensiven finns många intressanta och ganska unga alternativ, men har man verkligen någon riktig målspruta?

Tyresö FF
Har genomgått en hel del förändringar under vintern men truppen är fortsatt mycket stark om man har ganska bra bredd på alla positioner. I dagsläget känns det inte som det behövs fler nyförvärv men frågan är hur truppen ser ut i sommar?

Umeå IK
Fortsätter att satsa på lovande svenska spelare. Har ett överflöd av spelare som jag tycker har sin bästa position som ytterback samtidigt som man kanske saknar lite bredd på andra positioner.  Bl.a. ser anfallet lite tunt ut, inte minst med Jenny Hjohlman skadad. Ytterligare en offensiv kraft av hög klass behövs nog om man ska närma sig toppen.

Vittsjö GIK
Jag skulle tro att Vittsjö är ganska nöjda med sitt lagbygge. Man har en välbalanserad trupp med bra spelare och alternativ på alla positioner. Möjligtvis skulle man behöva ytterligare något stjärnnamn för att verkligen lyfta men man har värvat smart och efter sina förutsättningar.

Alla övergångar

 

, ,