Trondheims-Ørn slåss om titlar igen

90-talets norska storlag Trondheims-Ørn spelar åter om en titel när man idag fixade en finalplats i NM (Norgesmesterskapet (eller Norska Cupen)) genom att besegra seriefyran Røa med 3-2 i en mycket underhållande och spännande match. Det var dock inte så länge sedan laget var i cupfinal då man 2010 föll med hela 0-7 mot just dagens motståndare i final.

I första halvlek spelade i ligan blott niondeplacerade Trondheims-Ørn fotboll som det storlag man en gång var. Stundtals glimrande spel i högt tempo och med mycket energi gjorde att laget kunde gå fram till 3-0 innan halvleken var över. Anförda av framförallt formstarka och landslagsaktuella mittfältaren Guro Reiten, men även anfallaren Andrea Haugstøyl och stabila Solfrid Andersen Dahle i försvaret samt egentligen hela laget gjorde det bra.

Røa kom ut som ett nytt lag i andra halvlek och bytte in skadeförföljda Eline Johansen. Hon presenterade sig direkt och gjorde två snabba mål som gav laget nytt hopp. Dessvärre tvingades hon kliva av igen efter en smäll mot sitt sargade knä. Trondheims-Ørns fina spel var som bortblåst i det stormiga vädret och laget blev allt mer tillbakapressat. Landslagsytterbacken Hedda Strand Gardsjord gjorde en utmärkt andra halvlek i jakten på kvittering men närmre än 3-2 kom inte laget trots hård press mot motståndarmålet.

Svensklaget Avaldsnes föll med klara 0-4 mot LSK Kvinner i på lördagen i den andra semifinalen i NM. Avaldsnes och Carola Söberg i målet fick en mardrömsstart med två insläppna under de första tio minuterna. En inte allt för märklig frispark av Marit Sandvei gick först förbi hela försvaret och Söberg i målet till 0-1. Några minuter senare plockade Söberg upp en bakåtpassning med händerna med en direkt frispark i straffområdet och 0-2 av Emilie Haavi som följd.

Laget lyckades därefter aldrig hämta sig och LSK tog sig ganska enkelt och helt rättvist till final. Ingen av svenskorna imponerade direkt och jag väntar fortsatt på att Lisa Dahlkvist ska hitta storformen och börja dominera på Avaldsnes mittfält.