Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Truppen mot Danmark

6/10. Det blev fem nya namn i truppen mot Danmark (Gamla Ullevi 27/10 18:45) jämfört med truppen som mötte Polen och Moldavien. Stina Blackstenius får glädjande nog chansen att debutera. Chans till debut även för målvakten Emelie Lundberg. Kul och bra också att Petra Larsson får chansen till comeback. I övrigt är Kosovare Asllani och Lina Nilsson tillbaka.

Skadade Umeå-duon Lina Hurtig och Hanna Glas, deras klubbkollega Elin Landström samt Josefin Johansson och Fridolina Rolfö är de som fått lämna. Jag tycker att det är en ovanligt bra trupp och baserat på form är det egentligen bara Michelle de Jongh som jag verkligen saknar i den i dagsläget. Som jag skrev i mitt inlägg angående nya spelsystemet 4-3-3 hade hon varit mitt huvudalternativ till skadade Lina Hurtig.

25/10. Tisdagens EM-kval mot Danmark närmar sig. Det har hänt lite i den svenska truppen. Magdalena Ericsson (hjärnskakning), Malin Diaz (lårskada) och Amanda Ilestedt (fotskada) har fått lämna truppen. Av dem är det egentligen bara Ericsson som kändes som en trolig startspelare och lite synd att hon inte kan vara med nu när hon äntligen fått chansen. Josefin Johansson, Elin Landström och Freja Hellenberg ersätter.

Bilder från matchen mot GAIS P16-lag (0-1). Stina Blackstenius ser ut att ha tagit för sig &  hur är det med Elin Rubenssons positionsspel vid baklängesmålet?

Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Hedvig Lindahl, Chelsea
Emelie Lundberg, Eskilstuna United
Hedvig Lindahl och Hilda Carlén får den här gången sällskap av en tredjemålvakt. Den platsen gick till Emelie Lundberg. Jag hade personligen valt Jennifer Falk men Lundberg har haft en stabil säsong och har högst räddningsprocent i Damallsvenskan så uttagningen är helt klart motiverad.. 

Försvarare
Emma Berglund, FC Rosengård
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Freja Hellenberg, Avaldsnes IL
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Elin Landström, Umeå IK
Lina Nilsson, FC Rosengård
Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Linda Sembrant, Montpellier 
Hanna Glas åkte ju på en korsbandsskada efter förra uttagningen och rutinerade Lina Nilsson får komma tillbaka till landslaget istället för Elin Landström som ersatte Glas senast. I övrigt exakt samma försvarare som i förra truppen och inte så mycket att anmärka på där. Jag skulle tippa att vi får se Samuelsson, Fischer, Sembrant, Ericsson i backlinjen mot Danmark. 

Mittfältare/forwards
Emilia Appelqvist, Piteå IF
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain
Stina Blackstenius, Linköpings FC
Lisa Dahlkvist, Paris Saint-Germain
Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna United
Pauline Hammarlund, Piteå IF
Jenny Hjohlman, Umeå IK
Sofia Jakobsson, Montpellier
Josefin Johansson, Piteå IF
Petra Larsson, Eskilstuna United
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Olivia Schough, Eskilstuna United
Caroline Seger, Paris Saint-Germain 
Stina Blackstenius får chansen och hon petar klubbkompisen Fridolina Rolfö som hon ju faktiskt också hållit utanför startelvan i Linköping den senaste tiden. Jag tycker kanske att det finns plats för båda för även om Rolfö kanske inte har leverarat på topp så är hon ju en helt annan spelartyp än övriga anfallare i landslaget. 

Kosovare Asllani är tillbaka i truppen och kanske får chansen på skadade Lina Hurtigs offensiva mittfältsposition om man väljer att spela än mer offensivt. Det skulle vara intressant att se den uppställningen i alla fall men då skulle jag gärna se att man drar tillbaka kantanfallarna lite så att det blir mer 4-2-3-1 snarare än 4-3-3. 

Det andra alternativet som jag gärna ser är att man sätter in den andra comebacken, Petra Larsson, i startelvan och flyttar Lisa Dahlkvist till den offensivare mittfältspositionen. Hon var ju riktigt het i offensiven i Damallsvenskan innan flytten till Paris. Petra Larsson ersätter alltså Josefin Johansson i truppen. 

Vilka tre som ska starta i anfallet känns för mig väldigt öppet men jag skulle gärna se Pauline Hammarlund centralt från start eller möjligtvis rent av Stina Blackstenius direkt. Två ur trion Schough, Jakobsson och Schelin på kanterna. Jag tror dock att det blir trion Schough, Schelin, Jakobsson på topp precis som senast.

3var till Truppen mot Danmark